Een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) wordt verleend aan producten die eigen zijn aan een bepaald herkomstgebied en voldoen aan een aantal regels. De Europese Commissie verleende dinsdag die status aan 'Hollandse geitenkaas', meldt Distrifood.

In de media viel te lezen dat de kaas zou resulteren uit een 'eeuwenoud productieproces' dat nog steeds 'traditioneel' wordt toegepast. Niets is echter minder waar. Het is juist een recent ontwikkelde traditie
Jonge kaas
Hollandse geitenkaas moet, om het keurmerk te mogen dragen, in Nederland gemaakt zijn van melk afkomstig van Nederlandse geiten en op traditionele manier bereid en gerijpt zijn. In de media viel te lezen dat de kaas zou resulteren uit een 'eeuwenoud productieproces' dat nog steeds 'traditioneel' wordt toegepast.

Niets is echter minder waar. Het is juist een recent ontwikkelde traditie die meellift op andere kennis. In Nederland wordt pas sinds zo'n 25 jaar op professionele wijze geitenkaas gemaakt. Wij hebben ons gras altijd aan koeien ter beschikking gesteld. Niet aan geiten, die met veel minder sappige graasgrond tevreden zijn, al werden er ook bij ons de afgelopen eeuw wel wat geiten gehouden. De melk daarvan werd geëxporteerd, naar Frankrijk met name.

Professionele verwaarding
Wel heeft de jonge geitensector de vruchten kunnen plukken van de - wel eeuwenoude - Goudse kaasmaaktraditie, vertelt Onno Boersma van de Nederlandse Geiten Zuivel Organisatie. De koeienboeren die overstapten op geiten, onder andere als gevolg van de melkquota, brachten al hun kennis over het verwaarden van melk tot kaas mee. Dus is het niet gek dat ze geitenmelk gingen verwerken tot een Gouds type kaas. Van de melkverwerking, kaasbereiding en rijpingsmethoden hadden ze immers van jongs af aan al kaas gegeten.

De geitenfokkerij is de laatste jaren geprofessionaliseerd en georganiseerd, met een 'goed gecontroleerd systeem. Daardoor is de kwaliteit van de melk altijd op een hoog- en gelijkwaardig niveau", aldus de branchevereniging in het AD. Dat bleek de doorslaggevende factor te zijn bij de Europese Commissie: Hollandse geitenkaas is een uniek product dat zich onderscheidt door zijn constante, milde smaak. Dat, in combinatie met het professionele productieproces, blijkt belangrijker dan historie, authenticiteit of traditie.

BGA, BOB en GTS
De BGA-status is één van de drie herkomstbeschermingen van Europa. Naast de BGA zijn er de Beschermde Oorsprong Benaming en de Gegarandeerde Traditionele Specialiteit.
Nederlandse boerenkaas is een GTS en geniet de 'hoogste' bescherming (samen met basterdsuiker). Boeren Leidse met sleutels, Noord-Hollandse Gouda, Kanterkaas en Noord-Hollandse Edammer zijn kazen met de BOB-status, samen met de Opperdoezer Ronde. Op de lijst BGA's stond de Westlandse Druif, de Gouda Holland en de Edam Holland. Die krijgen dus nu gezelschap van de Hollandse geitenkaas - waarbij Holland in dit geval heel Nederland bestrijkt.

Jammer genoeg biedt geen van de beschermde statussen garanties buiten de Europese grenzen. De Europese oorsprongsbeschermingen zijn dan ook een heikel punt in de lopende onderhandelingen over het vrijhandelsakkoord TTIP.

Fotocredits: NGZO
Dit artikel afdrukken