Daarom stuurde hij me zijn gedachten, om de jury van volgend jaar alvast te prikkelen. Het jury-rapport vind je hier. Diederik schreef me het volgende:
Voor onze inzending Tapenade Dance zijn we beloond met de opleidingsprijs. Uiteraard zijn wij daar heel blij mee, maar het zette ons ook aan het denken. De Tapenade Dance is een trendy, vezelrijk, grab and go lunch product dat aangeboden zou kunnen worden op locaties waar de klant van gemak uit gaat. Het is een gezonde variant naast de kant-en-klare lunch broodproducten zoals te vinden bij de tankstations langs de snelweg.
De opdracht van de Hbo-prijsvraag was een nieuw product/concept te ontwikkelen en in de markt te zetten of een bestaand product aan te passen, op zo’n manier dat dit bijdraagt aan een goede voeding. Inzendingen voor de prijsvraag moesten daarom een bijdrage leveren aan het verminderen van de consumptie van verzadigd vet, transvet en/of zout, en/of het verbeteren van de inname van groente, vis en/of vezel.
Om aan de opgestelde criteria te voldoen hebben we een spiraal van tonijn, zongedroogde tomaat en basilicum toegevoegd aan een Italiaans getint casinobrood met gedroogde abrikoos, knoflook en oregano. Daarbij bestaat het beleg uit verse ingrediënten zoals (gerookte) forel, komkommer, sla en tomaat. Daarnaast is het brood niet met margarine, maar met een mengsel van yoghurt en kwark besmeerd.
De jury merkt op dat de Tapenade Dance door gebruik van een broodmix een onduidelijk vezelgehalte heeft ...
2e prijswinnaar ‘Good Burger’ heeft naar eigen zeggen nog geen optimaal eindproduct ontwikkeld. Zo zou de burger nog niet stevig genoeg zijn. En dan wel het advies geven deze te grillen? Buiten de gestelde criteria, was het ook de bedoeling om het gebruik van E-nummers te beperken. Om het (trans)-vet gehalte te reduceren wordt voor dit product gebruik gemaakt van vleesvervangers. Helaas is door deze reductie de smaak ook verloren gegaan en heeft men om dit te compenseren 5 E-nummers toegevoegd waaronder mononatriumglutamaat(vetsin), net zo dodelijk als Aspartaam… Bij de overige winnaars vind ik ook weinig terug van de gestelde criteria. Niettemin was deze wedstrijd toch uitgeschreven als een stimuleringsprijs voor aanstaande voedseltechnologen …
Rest mij nog dus een vraag: wat hebben de winnende producten wél dat ons broodje niet had?
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Tsja Dick,
de vragen 1, 2 en 3 waren er voor mij dus ook. Dat is voor mij ook de reden om deze discussie maar weer eens op te rakelen.
Een kenmerkende uitspraak tijdens de presentatie van de winnaars: momenteel is de inname van groente nog 2 ons.. Wanneer we dit gaan bekijken volgens de kersverse winnaars zou dit 16 gram gevriesdroogde groente moeten zijn... (aangevuld met 9,9 ons vocht?)
Na het plaatsen van het bericht een reactie. Na een verduidelijking van de werkwijze zal eea wellicht op zijn plek vallen.
Overigens ben ik uiteraard van op de hoogte van de werking van aspartaam/vetsin. Wellicht wat sterk uitgedrukt.
Na de inzendingen zijn er vier genomineerden uitgenodigd om in Den Haag bij het Ministerie van VWS om een symposium bij te wonen over zoutreductie in de levensmiddelenindustrie. Naast enkele lezingen van o.a. de FSA, de consumentenbond en de levensmiddelenindustrie presenteerden de genomineerden het ontwikkelde product.
Wat overigens opviel is dat geen enkele spreker dezelfde feiten gebruikte en zelfs niet bekend scheen te zijn dat de verplichte reductie in brood al heeft plaats gevonden en dit nogmaals zal gebeuren in 2010.
De verslagen van de overige teams zijn niet inzichtelijk. Alle genoemde feiten komen uit de presentaties van de producten.
In eerste instantie heb ik het artikel geplaatst om maar weer eens aan te geven wat er zich allemaal afspeeld bij het Voedingscentrum. Persoonlijk weinig mee te maken gehad, veel over gelezen en voor mij een bevestiging.
Ach, en smaken verschillen...
De kunst van het weglaten is vooral belangrijk voor mensen die slecht zijn in het combineren van smaken. En voor belgen, want die lijken per definitie over hun toeren te raken van meer dan 3 ingredienten in een gerecht.
Ik krijg echt wat van dat ophemelen van oerdegelijke boerenvoer ten koste van alles wat daar bovenuit stijgt. Ik moet er toch niet aan denken dat we stil zouden zijn blijven staan bij die catalaanse en toscaanse keukens. Of bij de bruine boterham met kaas. Brrrrrr.
Het enige "vreemde/rare" in dat broodje van Diederik is de abrikoos, de rest is behoorlijk klassiek en wel bij elkaar passend. Ik ben ondertussen zover dat ik het GRAAG zou willen proeven!
Ach Nick, hoe graag had ik nu gelezen over je koesteringen. Maar om ons nou deelgenoot te moeten maken van je kennis van het Catalaans en het Italiaans? Het plaatje ziet er wel lekker uit, maar ik had liever kunnen lezen waar nou het moeilijk in dat recept zit. Aan de verkrijgbaarheid van goed brood of tomaat kan dat toch niet echt liggen? Maar waar je wilt aanduiden dat de kunst van de smaak ligt in het weglaten, dan zou ik liever zeggen dat de kunst daarin ligt in het niet toevoegen............ Het weglaten geeft aan dat het er ooit in heeft gezeten.
De kunst van het weglaten?
Ik koester van mijn bezoek aan Barcelona dit recept: http://ca.wikipedia.org/wiki/Pa_amb_tomaquet
Heel moeilijk te maken. Grof zout en degelijke olijfolie zijn hier nog te vinden, maar waar het over goed brood en rijpe tomaat gaat, moet ik met Dante zeggen: "Lasciate ogne speranza..."