Als het zo makkelijk is, waarom gebeurt het dan niet? Heel anders gevraagd: wat staat verbetering in de weg?

Vrijwel alle Europese kant-en-klaarmaal¬tijden bevatten veel te veel zout en te weinig vezels. Ruim de helft van de maaltijden is bovendien te vet. Die conclusie trok dr. Karl-Heinz Wagner van het departement van voedingswetenschappen van de universiteit van Wenen tijdens de workshop 'Ultra fresh and chilled meals' op 2 april in Wageningen. Wagner is als wetenschapper betrokken bij het EU-project Double Fresh. Ook Wageningen UR participeert in dat project.

De Oostenrijkse wetenschapper onderzocht de samenstelling van koelverse kant-en-klaarmaaltijden uit heel Europa. Deze maaltijden bevatten vlees of vis, een koolhydraatbron zoals rijst of aardappels, wat groente en saus. Qua hoeveelheid calorieën waren de maaltijden goed voor een volwassen persoon, maar in bijna 60% van de gevallen waren ze te vet en zaten er te weinig koolhydraten in. Bovendien zaten er in alle maaltijden die hij onderzocht te weinig vezels en was het gehalte aan zout veel te hoog.Zo’n 16% van de Europese huishoudens eet vaak kant-en-klaar maaltijden en bijna 40% maakt er soms gebruik van. Wagner stelt een aantal concrete stappen voor om de kwaliteit van de maaltijden te verbeteren. Er zou minder vlees of vis in verwerkt moeten worden. In plaats daarvan kunnen extra langzaam verteerbare koolhydraten worden verwerkt, zoals die voorkomen in volkoren producten. Door gebruik van andere ingrediënten in de saus kan het vetgehalte in de maaltijd worden teruggebracht. Dat kan bijvoorbeeld door room te vervangen door magere melkpoeder.

Verder pleit Wagner voor het toevoegen van extra groenten en fruit, in de vorm van salades of als een fruittoetje. De hoeveelheid zout in de maaltijden is te reduceren door de smaak te verbeteren door extra kruiden te verwerken.


bron: Resource met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken