De nieuwe serie Tomorrow’s Food onthult geavanceerde technologieën en producties in boerderijen, supermarkten, keukens en restaurants over de hele wereld.

De programmamakers bezoeken een zogenaamde verticale boerderij in Kent, onderzoeken in Texas hoe chemicaliën in wolken regen produceren en gaan langs bij een restaurant met robotbediening.

De Daily Mail doet alvast een boekje open over een aantal voedseltrends die in de serie aan de orde komen.

Het smaakt naar een pizza van een straatketen, de dag nadat je hem kocht. Zou je ergens middenin een woestijn zijn, dan zou het een zeer geruststellende smaak van thuis zijn
Zoete spruitjes
Een Afrikaanse bes bevat de substantie miraculine. Dit stofje maskeert zure en bittere smaken en laat spruitjes en citroenen zoet smaken. De bes groeit oorspronkelijk in West-Afrika en hoewel mensen daar de bes al eeuwen eten, wacht hij nog op goedkeuring in Europa en Amerika. Wetenschappers onderzoeken of ze miraculine in tomatenplanten kunnen inbouwen. De substantie is al wel in tabletvorm via internet te koop als Mirakelbes.

Alginaatpillen
Pillen van alginaat zijn een andere trend. Ze zijn gemaakt uit bruin zeewier en laten je afvallen. In een onderzoek bleken vrachtwagenchauffeurs, bepaald niet de gezondste eters, af te vallen door de alginaatpillen te nemen voor hun veelal vetrijke maaltijd. Alginaat zou volledig gezond en veilig zijn. Keerzijde is dat mensen denken dat rustig door kunnen gaan met de verkeerde eetgewoonten.

De Tomtato
In het programma komt ook de Tomtato aan bod. Dit is een plant waaraan boven de grond tomaten groeien en onder de grond aardappelen. Het samenvoegen van deze twee soorten werkt, omdat beide planten uit de dezelfde familie komen.

3-jaar oude verse pizza
Een ander bijzonder 'toekomstvoedsel' is een pizza die 3 jaar 'vers' blijft. Het Amerikaanse leger ontwikkelde de pizza. Hij bevat glycerol, een kleur- en smaakloze, stroperige vloeistof die bacteriën weghoudt. De topping bestaat uit gedroogde mozzarella en onder druk gekookt vlees.

Chef Angela Hartnett probeerde de pizza uit: “Het deed me niet denken aan iets dat ik in Napels zou eten, maar het smaakt naar een pizza van een straatketen, de dag nadat je hem kocht. Zou je ergens middenin een woestijn zijn, dan zou het een zeer geruststellende smaak van thuis zijn’.

De eerste uitzending van Tomorrow's Food is te zien op 23 november op BBC 1 om 21.00 uur (Britse tijd).

Fotocredits: Forest and Kim Starr
Dit artikel afdrukken