Sinds de versoepeling van de strengste coronamaatregen, vertonen de Nederlands massaal 'inhaalgedrag' (NOS, 3.2). Vooral winkelen bleek de afgelopen dagen ongekend populair, laten de pinbetalingen zien. In kledingwinkels verdubbelden de pinuitgaven, in bouwmarkten, tuincentra en woonwinkels stegen de pinuitgaven met een derde.

'Slachtoffer' van het winkelinhaalgedrag is het ommetje. Uit de data van de populaire wandelapp blijkt dat het blokje om afgelopen week een omgekeerd evenredige dip doormaakte in vergelijking met de piek in winkelen.

'Vaccinatiediscriminatie'
Politiek filosofe Femke Kaulingfreks zet vraagtekens bij de groepen mensen die op basis van hun inenting meer vrijheden krijgen (Trouw, 4.2). Kerkdiensten voor ingeënte gelovigen, op vakantie met een vaccinatiebewijs, open gooien van de horeca voor gevaccineerden zoals in Israël gebeurt, is dat wel ethisch? Kaulingfreks ziet een dilemma opdoemen: "Je kunt mensen niet dwingen zich te laten inenten of te laten testen. Ze hebben de vrijheid om hun eigen keuze te maken, maar dat belemmert andere vrijheden. In achterstandswijken is de vaccinatiebereidheid lager. De bewoners krijgen straks minder mogelijkheden om zich te bewegen of aan activiteiten deel te nemen. Het is moreel onoplosbaar: je respecteert de individuele vrijheid, maar je ziet dat de maatschappelijke ongelijkheid erdoor toeneemt.” Het onvermijdelijke gevolg heef een naam: vaccinatiediscrimatie. "Dus moeten we toch gaan kijken of we juist die mensen kunnen bewegen om zich voor het collectieve belang én voor zichzelf te laten inenten. Dat zijn we aan de inclusieve maatschappij verplicht.”

'Geen politieman aan ieder terras'
Aanstaande zaterdag gaan ook in België de terrassen open. De Taskforce GPI, die verantwoordelijk is voor het in heel België gelijke optreden van de politie, nam vandaag een helder standpunt in: "We gaan geen terraspolitie spelen" zei Nicholas Paelinck, voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie, in De Morgen. Het is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de horecasector en de klant zelf om zich aan de regels te houden. "Buiten enkelingen misschien weet iedereen ondertussen wat ons te doen staat. Iedereen snakt ernaar om te heropenen. En we krijgen geen twee kansen, het mag niet misgaan. Ik denk dat iedereen dat wel beseft."
Dit artikel afdrukken