Vandaag het nieuws van het weekend van 5 en 6 september. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Nederlanders die in het buitenland in oranje gebied verkeren en terugkeren naar Nederland moeten in zelfquarantaine. Maar dat is niet wettelijk verplicht en niemand gaat het controleren. "Onze boodschap naar reizigers is vooral: neem je eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse overheid gaat niet controleren wat mensen doen", zegt woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Willemien Veldman" (zie 7.4).

Hoe anders is dat voor onze zuiderburen. Als een Belg terugkomt uit een gebied dat oranje is - dat in België 'rood' heet (zie 7.4) - dan moet hij of zij zich verplicht laten testen en verplicht in zelfisolatie. De overheid controleert en de lokale politie is met de handhaving belast: "Iedereen die vanuit Spanje of een rode zone komt, is verplicht om zich te laten testen. Wie niet opdaagt voor een test, wordt gebeld of krijgt huisbezoek," zegt woordvoerder van FOD Volksgezondheid Jan Eyckmans (zie 7.4). Voor Belgen is reizen naar rode gebieden sinds 2 september "niet mogelijk of niet toegelaten".

Toch blijven vliegmaatschappijen vrolijk naar oranje en rode gebieden vliegen. Ryanair gooide vorige week zelfs de reizen naar oranje bestemmingen in de aanbieding. Voor minder dan een tientje vlieg je naar het gevaar. Reden voor reisorganisatie Prijsvrij Vakanties om premier Rutte dit weekend met een advertentie in de NRC (zie Overig.3) te verzoeken daar een einde aan te maken. Ook op zaterdag wordt nog volop op 'oranje' gebied gevlogen; alleen naar Barcelona vertrekken al veertien vluchten van onder meer KLM, Vueling en Transavia.Het voorspellen van een pandemie is razend ingewikkeld. Dankzij krachtige computers en slimme rekenmodellen komen de huidige computersimulaties een heel eind. In Knack beschrijft Eric Draulans welke simulaties er waren voordat het SARS-CoV-2-virus opdook en waarom ook de nieuwste voorspellingen een grote mate van onzekerheid kennen. "Want als er iets volgt uit álle simulaties, is het dat snelheid van actie cruciaal is om een pandemie onder controle te houden. Een conclusie van de analyse in Nature luidt: 'In de meeste simulaties van een pandemie duikt grote verwarring op, maar geen enkele slaagde erin de gevolgen te exploreren van een Amerikaanse president die zijn eigen agentschap voor volksgezondheid aan de kant schoof.' Het echte leven is altijd de enige realistische oefening."

1. Scheuren in de voedselketen

Toelichting ›

2. Angst en gezonder leven / eten

Toelichting ›

3. Onzekerheid

Toelichting ›

4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?

Toelichting ›

5. Relatie oost-west en geopolitieke verhoudingen

Toelichting ›

  6. Europa: één of verder verdeeld

  Toelichting ›

  7. De exit: hoe unlock je de lockdown?

  Toelichting ›

  8. Democratie, rechten en redelijkheid

  Toelichting ›

  9. Recessie of depressie

  Toelichting ›

  Overig

  Dit artikel afdrukken