Het nieuws van 3 februari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Balende horeca
Na de persconferentie gisterenavond wordt er vooral gebaald, het hardst bij de horeca. Koninklijke Horeca Nederland mist opnieuw perspectief. KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "De routekaart die net verschenen is dicht ik maar dezelfde kwaliteit toe als het test- en vaccinatiebeleid. Daar kunnen we ook niet zoveel mee.” Ook Edwin Vlek van FNV Horeca mist perspectief (AD, 1.5). "In de routekaart van het kabinet is de horeca een voetnoot. We zijn er verbolgen over."

Brancheorganisatie KHN betreurt dat het kabinet geen oog lijkt te hebben voor de 'slimme' oplossingen waar ze al maanden geleden mee kwam. KHN ziet mogelijkheden voor terrassen maar ook binnen door te letten op het aantal bezoekers en ventilatie. "Met een heropeningsprotocol, afspraken over het aantal mensen per vierkante meter, goede ventilatie en hygiënemaatregelen kunnen we een veilige heropening van de gehele horeca bewerkstelligen. Er ligt een heel plan en protocol klaar; een gedegen plan, waardoor wij van mening zijn dat we onze gasten op een verantwoorde en veilige manier kunnen verwelkomen," aldus Willemsen. Het Financieele Dagblad (1.3) kopt hardop: 'Verlenging lockdown is doodvonnis voor groot deel horeca'. Het gaat dan vooral om clubs en discotheken, "die zijn feitelijk failliet."

Bezorgmaaltijd van een industrieterrein
Wat wel groeit tijdens de coronacrisis is het aantal bezorgmaaltijden. Nieuwsuur (2.1) bericht over de opkomst van ghost kitchens, ook wel cloud kitchen, dark kitchen of virtual kitchen genoemd. Het zijn restaurants zonder stoelen en tafels en zonder afhaal, meestal gevestigd op een goedkope locatie zoals een industrieterrein. Het eten kan alleen worden bezorgd.

Harde cijfers zijn er nog niet, naar schatting zijn er momenteel tientallen dark kitchens in Nederland. Geen grote aantallen, maar volgens horecaspecialist Stef Driessen van ABN Amro zien investeerders en kredietverstrekkers veel potentie. "Door gebruik te maken van deze centrale keukens, kunnen ondernemers makkelijker inspelen op de vraag van consumenten." Stijn Verstijnen, directeur van Deliveroo Nederland denkt dat bezorgkeukens vooral hard nodig zijn als restaurants straks weer opengaan. Hij wil de bezorgkeukens na de crisis in andere grote Nederlandse steden uitbreiden. Een mogelijkheid daarbij is het combineren van meerdere formules in één keuken.

Overdosering vitamine D
Het nieuws dat vitamine D mogelijk een gunstige rol speelt bij het voorkomen van Covid-19 heeft ook een neveneffect: overconsumptie van vitamine D-supplementen. Een overdaad aan supplementen kan gevaarlijk zijn, vooral voor kinderen. De Franse antigifcentra en het Geneesmiddelenbureau namen de laatste maanden meer chronische overdoseringen bij kinderen waar met nierproblemen als gevolg. Franse artsen waarschuwen daarom nu voor overdosering (France TV Info, 3.6).

'Binnenvetters'
In de NRC (3.7) pleit arts-onderzoeker en chirurg in opleiding Emma Bruns voor het nationaal testen (en vaccineren) op 'binnenvetters'. Bruns heeft het niet over iemand die zijn gevoelens en gedachten niet laat merken, maar over mensen met teveel visceraal vet. "De werkelijke verschillen in de mortaliteit van de coronapandemie worden bepaald door het binnenvet. Het verschil tussen Amerika, Engeland en landen als Zweden en Japan wordt wellicht niet door hun coronamaatregelen bepaald, maar wel door wat ze dagelijks ’s avonds op hun bord scheppen. Dat binnenvet, officieel visceraal vet, is vet dat zich ophoopt rondom onze organen in de buik en daar een chronische ontstekingsreactie veroorzaakt. Op de lange termijn leidt dit tot allerlei aandoeningen zoals diabetes type II, hypertensie, hypercholesterolemie. Ook bevordert het een risico op diverse soorten kanker en, u raadt het al, het leidt tot een ernstig verloop wanneer besmetting met corona plaatsvond."

Volgens Bruns legt de coronapandemie een veel groter probleem bloot en is dit pas het topje van de ijsberg. Leefstijl moet niet overgelaten worden aan de vrije markt, maar dokters moeten burgers inzicht geven in hun gezondheid en deze doelgericht aanpakken.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken