Het Corona-effect van 26 januari 2022, de Foodlog-selectie van het coronanieuws uit de (inter)nationale pers. Het Corona-effect belicht scheuren in de voedselketen, sporen van nieuwe voedselsystemen en het 'nieuwe gezond'. Hier vind je onze voorgaande selecties, in Gespot onze dagelijkse newsroom.
Het was vandaag alle hens aan dek bij brouwerijen om de horeca te voorzien van bier. Vorige week lekte al uit dat het kabinet tijdens de persconferentie van dinsdag hoogstwaarschijnlijk bekend zou maken dat de horeca zou mogen heropenen. Vanaf dat moment stroomden de bestellingen binnen bij de bierbrouwers en dus gingen grote brouwers als AB InBev en Heineken al aan de slag. "Het personeel is nu zelfs in de weekenden en ’s avonds aan het werk. Maar het voordeel is dat iedereen weer blij is dat hij aan de slag kan," klinkt het bij AB InBev (VMT, 1.2). En ondanks de uitval van personeel door quarantaine en omikronbesmettingen is er voldoende bier op voorraad en zijn er genoeg chauffeurs om de horeca van bier te voorzien.
Er is wel een verschil met eerdere lockdownbeëindigingen. Omdat de horeca maar tot 22.00 uur open mag blijven, bestellen cafés en restaurants vooral speciaalbier. Geen pils. Pils is vooral voor later op de avond, volgens AB InBev-horecadirecteur Michèle Van Spilbeeck. En de nachthoreca is nog dicht.
Horecaondernemers zelf liepen de afgelopen dagen al de deuren plat bij de groothandel, laat RTL Nieuws zien in een videoreportage (1.3). Vooral de meer bijzondere producten blijken in trek, zoals bij visgroothandel FishFix, waar de vraag naar Red Snapper opvallend groot is. Restaurants willen iets om zich mee te onderscheiden en om hun klanten blij te maken.
Een groot personeelstekort teistert de horeca. Tijdens de coronapandemie en de lockdowns zijn meer dan 90.000 horecamedewerkers overgestapt naar andere banen, onder meer naar de GGD. "Zelfs mijn eigen dochter koos er op een gegeven moment voor om in zo’n teststraat te gaan staan," moppert Willem van der Heijden, eigenaar van restaurant WiQui op het Zwijndrechtse bedrijventerrein De Geer, in de Volkskrant (1.4). Hij is volop aan het werven. Ook mensen zonder ervaring zijn welkom: "Ik zeg: zet dat dienblad gewoon óp het tafeltje, en haal dán pas de glazen eraf. Kies voor zekerheid in plaats van moeten dweilen."
Dit artikel afdrukken
Er is wel een verschil met eerdere lockdownbeëindigingen. Omdat de horeca maar tot 22.00 uur open mag blijven, bestellen cafés en restaurants vooral speciaalbier. Geen pils. Pils is vooral voor later op de avond, volgens AB InBev-horecadirecteur Michèle Van Spilbeeck. En de nachthoreca is nog dicht.
Horecaondernemers zelf liepen de afgelopen dagen al de deuren plat bij de groothandel, laat RTL Nieuws zien in een videoreportage (1.3). Vooral de meer bijzondere producten blijken in trek, zoals bij visgroothandel FishFix, waar de vraag naar Red Snapper opvallend groot is. Restaurants willen iets om zich mee te onderscheiden en om hun klanten blij te maken.
Een groot personeelstekort teistert de horeca. Tijdens de coronapandemie en de lockdowns zijn meer dan 90.000 horecamedewerkers overgestapt naar andere banen, onder meer naar de GGD. "Zelfs mijn eigen dochter koos er op een gegeven moment voor om in zo’n teststraat te gaan staan," moppert Willem van der Heijden, eigenaar van restaurant WiQui op het Zwijndrechtse bedrijventerrein De Geer, in de Volkskrant (1.4). Hij is volop aan het werven. Ook mensen zonder ervaring zijn welkom: "Ik zeg: zet dat dienblad gewoon óp het tafeltje, en haal dán pas de glazen eraf. Kies voor zekerheid in plaats van moeten dweilen."
1. Scheuren in de voedselketen
Toelichting ›-
Corona ontwricht de hele varkensketen
Nieuwe Oogst -
Alle hens aan dek bij brouwerijen om horeca te voorzien van bier
VMT -
Topdrukte bij groothandels in aanloop naar opening horeca: 'We zijn er klaar voor'
RTL Nieuws -
De horeca mag open, maar waar is het personeel? 'Zelfs mijn dochter koos voor de teststraat'
de Volkskrant -
Netherlands Reopens Restaurants and Bars Despite Record Virus Cases
Bloomberg -
Drukte bij bevoorrading horeca met drank en voedsel
MissetHoreca
2. Sporen van nieuwe voedselsystemen
Toelichting ›3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
How much more contagious could the coronavirus get?
New Scientist -
Versoepelingen coronaregels: dit zijn de drie grootste risico's
RTL Nieuws -
Ziekteverzuim zorg stijgt tot recordniveau van 8,24%
Het Financieele Dagblad -
Two-thirds with Omicron say they have had Covid before
BBC -
Gesundheit: Adipositas-Patienten nehmen unter Pandemie-Bedingungen zu
Die Zeit
4. Overig
-
'Denemarken lost alle coronamaatregelen in februari'
De Standaard -
Dänemark will alle Corona-Restriktionen zum 1. Februar kippen
Der Spiegel -
Impfpflicht: Justizminister will mildere Mittel als allgemeine Impfpflicht prüfen
Die Zeit -
More Than 10 Billion Covid Vaccine Doses Administered Across Globe
Bloomberg -
'Het is gevaarlijk om te denken dat dit het eindspel is'
NRC -
Versoepelingen zijn deel Tweede Kamer te min: 'Waarom niet nog meer open?'
AD
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog