Nieuwe sterke aanwijzingen voor de theorie dat de coronapandemie is begonnen op de Huanan Seafood Wholesale Market in Wuhan. Dat zou blijken uit 3 nieuwe studies naar de oorsprong van de uitbraak, die dit weekend verschenen (als pre-prints, dus nog niet peer reviewed voor publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift).

Twee van de studies zoomen in op de geografische concentratie van het virus rondom de dierenmarkt. Tot in verbijsterend detail. Toen in januari 2020 mensen in Wuhan ziek begonnen te worden, sloten de Chinese autoriteiten al snel de Huananmarkt. Onderzoekers namen er monsters van pluimvee, slangen, dassen, salamanders en andere dieren die er verkocht werden. Ze namen ook monsters van afvoeren en het riool, kooien, toiletten en kraampjes. De 200 monsters van dieren bleken allemaal negatief, maar meer dan 1.000 van de 'omgevingsmonsters' bleken positief voor SARS-CoV-2. Nota bene voor beide virus-'lijnen', A en B, die vanaf het begin in mensen aanwezig bleken. Dat wijst er op dat het virus twee keer, onafhankelijk van elkaar, op mensen overgesprongen is.

Kristian Andersen, viroloog aan het Scripps Research Institute in La Jolla, Californië, kon op basis van die gegevens en het nader analyseren van data over de eerste Covid-gevallen, het WHO-onderzoeksrapport van maart 2021, bedrijfsregistraties, krantenartikelen, foto's van de markt voor deze gesloten werd en diverse patiëntengesprekken de uitbraak pinpointen op één specifieke marktkraam waar levende dieren werden verkocht. Sterker nog: naar een metalen kooi, karretjes waarmee dieren vervoerd werden en een plukmachine. Bovendien bleek een van de co-auteurs van de studie, Eddie Holmes, in 2014 bij deze kraam langs geweest te zijn. Hij maakte foto's. Daarop is te zien: een levende wasbeerhond in een kooi, bovenop kratten met pluimvee, en het geheel bovenop een rioolputje. Juist ja, dat riool waarin de Chinezen positieve monsters hadden aangetroffen.

Natuurlijk, wetenschappers blijven kritisch (Nature, 3.4) en roepen om nog meer onderzoek. Ook WHO-epidemioloog Maria Van Kerkhove pleit daarvoor. 'Onze' Marion Koopmans is minder voorzichtig (Het Financieele Dagblad, 3.5):


2. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

3. Overig

Dit artikel afdrukken