Groot-Brittannië maakt zich op voor 'Freedom Day'. Conform het plan van premier Boris Johnson vervallen morgen, 19 juli, alle coronamaatregelen in het land. Voldoende vaccinaties én de Test & Trace-app die Britten 'pingt' als ze in contact geweest zijn met een positief getest coronageval zouden de pandemie onder de duim moeten houden. Eenmaal gepingd moeten Britten in zelfisolatie, of ze nu al gevaccineerd zijn of niet.

Gepingd? Dan in zelfisolatie
Maar er klinkt forse kritiek. Net als in vuurrood kleurend Nederland, waart ook in Groot-Brittannië de besmettelijke deltavariant rond. Het aantal 'gepingde' Britten stijgt zó snel, dat supermarkten dreigen te moeten sluiten door gebrek aan personeel (BBC, 1.1). Maar niet alleen supermarkten. Ook de vleesverwerkende industrie bijvoorbeeld, en de metaalsector tot Rolls-Royce aan toe dreigen productielijnen te moeten sluiten omdat hun personeel in zelfisolatie moet. De Daily Mail berekende dat in een worst case-scenario eind deze maand 6 miljoen Britse volwassenen uit de Britse arbeidsmarkt (van 31 miljoen) weg zouden kunnen vallen (zie 1.2).

Met het oog op het snel stijgende aantal besmettingen (het aantal besmettingen verdubbelt wekelijks) is Freedom Day dan ook al omgedoopt tot 'Freedumb Day'. Boris Johnson gooide dit weekend hoogstpersoonlijk nog wat olie op het vuur. Staatssecretaris Sajid Javid meldde zaterdag dat hij positief getest was voor Covid-19. Dus ook Johnson werd gepingd. Maar in plaats van in zelfisolatie te gaan, liet Johnson weten een 'pilot' te starten met dagelijkse testen. Dan zou hij door kunnen met essentiële regeringstaken. Nog meer kritiek was zijn deel, waarop Johnson snel bijdraaide.

Volgens Lord Karan Bilimoria, voorzitter van de Confederation of British Industry, is zo'n dagelijkse test de perfecte uitweg uit de dreigende 'pingdemic'. Mensen die al 2 keer gevaccineerd zijn even een PCR-test laten doen, alle andere gepingden een dagelijkse sneltest, en de verplichte zelfisolatie hoeft niet heel Engeland plat te leggen.

'Disinformation Dozen'
Het Amerikaanse Center for Countering Digital Hate (CCDH) constateerde dat de overgrote meerderheid van 'Covid-19 anti-vaccinmisinformatie en samenzweerderstheorieën' afkomstig is van een 12-tal mensen met 59 miljoen volgers op de verschillende sociale media-platformen (The Guardian, 4.1). Alleen al op Facebook bleken de twaalf verantwoordelijk voor 73% van alle anti-vaccininhoud. Onder de 12 zijn artsen die 'pseudowetenschap' omarmd hebben, een bodybuilder, een wellness blogger, een religieuze fanaat en Robert F. Kennedy junior, de neef van president John F. Kennedy.

Het CCDH roept Facebook en Instagram, Twitter en YouTube op om de 'Desinformation Dozen' volledig van hun platformen te verwijderen, omdat ze "gevaarlijk zijn en bijdragen aan het ontstaan van vaccintwijfel op een cruciaal moment in de pandemie". In Frankrijk gingen ruim honderdduizend mensen te straat op om te protesteren tegen vaccinatie; zonder vaccinatiebewijs ('pass sanitaire') kunnen Fransen niet meer uit of uit eten (NOS, 4.7).

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken