We kennen de 'coronapuppies' ook in Nederland. Maar in 'pet-loving' Groot-Brittannië, ging het nog een harder dan bij ons. Naar schatting hebben 3,2 miljoen huishoudens een huisdier aangeschaft. De vraagprijs van een puppy vervijfvoudigde en prijskaartjes van £10.000 waren geen uitzondering, schrijft The Guardian (4.4). Ook voor kittens liep de prijs met wel 40% op.

Maar de kersverse huisdierenbezitters hebben het niet altijd makkelijk met hun nieuwe huisgenootjes. Zo zien asiels en dierenopvangcentra 20% meer dieren langskomen en is de vraag naar 'gedragsadviseurs' verdubbeld. "Een huisdier nemen, op welk moment dan ook, is een enorme verantwoordelijkheid," zegt Samantha Gaines, expert op het gebied van dierenwelzijn bij de RSPCA (de Britse dierenbescherming). "Wij geloven dat een van de belangrijkste redenen waarom mensen niet goed voor hun huisdieren zorgen, of ze uiteindelijk in de steek laten, is dat ze zich niet goed geïnformeerd hebben voordat ze hun huisdier aanschaften en onvoldoende besef van de kosten die een huisdier met zich meebrengt." Zeker gezien de stijgende kosten van levensonderhoud als gevolg van de coronacrisis en huidige voedselinflatie weegt dat laatste zwaar. En dan hebben we het nog niet eens over het mogelijke risico dat een huisdier de besmetting kan overbrengen.

Het grootste gevaar op een mismatch en daarop volgende 'lockdown pet regret' lopen de Britten met konijnen. Van de nieuwe bunny-baasjes heeft 42% spijt van hun corona-aankoop.

Dit artikel afdrukken