Amsterdam piept en kraakt in zijn voegen door de vele besmettingen en quarantaineregels (Het Parool, 1.1). Het hoge ziekteverzuim leidt ertoe dat bijvoorbeeld de vuilnisophaaldiensten haperen, de tramlijnen met een aangepaste dienstregeling rijden, politie en brandweer maar ternauwernood de roosters vol krijgen en mensen bij wie de verwarming uitvalt in de kou blijven zitten. Bij de supermarkten dreigen lege schappen. De oorzaak voor alle ellende: personeelsuitval. Onder de huidige regels moet iedereen die nog niet geboosterd is (dat is inmiddels overigens bijna 55% van alle Nederlanders boven de 18 jaar wel) in quarantaine als hij of zij in contact is geweest met een besmet persoon.

De hoog oplopende personeelsuitval is reden voor de branchevereniging van vuilnisinzamelaars het kabinet op te roepen de regels zodanig te versoepelen dat mensen zonder klachten niet in quarantaine hoeven. In ieder geval voor cruciale beroepen, zoals vuilnismannen en verwarmingsmonteurs. Daar heeft het kabinet nog geen oren naar. Tijdens de persconferentie bleef de quarantaineversoepeling beperkt tot schoolkinderen. Het uitblijven van versoepeling kan bij de versverwerkende industrie en supermarkten tot personeelstekorten leiden.

De rijke inwoners van Hongkong hebben andere zorgen. Nadat de autoriteiten besloten vorige week zo'n 2.200 hamsters te ruimen - personeelsleden van dierenwinkels bleken met corona besmet; volgens de autoriteiten via de uit Nederland afkomstige hamsters - proberen zij hun huisdieren het land uit te krijgen. Uit voorzorg, mochten de autoriteiten besluiten nog meer dieren te ruimen. Maar wegkomen valt nog niet mee, omdat het aantal internationale vluchten door inreisverboden en de strenge quarantaineregels flink afgenomen is. De wachttijd voor een vlucht naar het buitenland met je dier in het ruim is inmiddels al opgelopen tot een half jaar. Verhuisbedrijven kregen tientallen aanvragen voor internationale verhuisdiensten voor dieren binnen. Wie geld genoeg heeft, kan jook een andere weg kiezen. Een privévliegtuig bijvoorbeeld. Voor zo'n €22.000 ben je met je huisdier het land uit en ben je veilig voor iedere ruimingsactie (de Volkskrant, 4.1).

Dit artikel afdrukken