In Nederland piepen we omdat de inflatie voor het eerst sinds de vroege jaren '80 van de vorige eeuw op 5,2% staat, terwijl de rente nagenoeg 0% is en de lonen niet navenant stijgen. In de VS ligt de inflatie op 6,8%, nog een flinke slok meer. Dat is het gevolg van de gekke inhaalmarkt na de lockdowns van 2020 en tevens de hick-ups die blijven ontstaan door de nieuwe SARS-CoV-2-varianten. Producten zijn gevraagd, maar te vaak niet direct leverbaar. Dat jaagt de prijzen op. De Amerikaanse FED maakt zich zorgen, omdat in de VS de lonen meestijgen en de economie oververhit dreigt te raken (Financial Times, 2.2). Volgens oud-ABN Amro-econoom Han de Jong (BNR, 2.1) zal de inflatie in de EU terugvallen omdat de inkomens hier minder stijgen dan in de vrijere Amerikaanse markt.

Maar stel nou dat de inflatie wat hoger blijft dan verwacht. Dat zou alleen al kunnen komen door de zojuist weer met 10% gestegen gasprijzen omdat Rusland onze tekorten niet of minder meer zal aanvullen door het zich opbouwende conflict tussen de EU en Rusland over de invloedssfeer waarin Oekraïne zich wil bewegen. Vooral in de EU hebben overheden honderden miljarden in de economie gepompt om bedrijven overeind te houden. Eigenlijk moeten ze daar forse rentes voor gaan vragen om de inflatie te beteugelen, maar dan vallen die bedrijven om. Tegelijk kan de inflatie ook niet oneindig oplopen omdat er dan nog meer bijgedrukt moet worden om consumenten die hogere prijzen te kunnen laten betalen. Vermoedelijk daarom denkt De Nederlandse Bank dat de rente in 2022 lekker laag blijft. Al dat extra geld zou tenslotte alleen nog maar verder terechtkomen in de zakken van het rijkste deel van de bevolking. 'Gewone' mensen kunnen hun geld immers alleen maar uitgeven als de prijzen stijgen.

Ex- en import van mondkapjes
Je zou van circulariteit kunnen spreken. Anderhalve maand geleden ging het Corona-effect over de enorme hoeveelheden mondkapjes die Nederland nog op voorraad had. Mondkapjes die bedoeld waren voor de zorg, niet altijd goedgekeurd waren of tegen de houdbaarheidsdatum aanliepen en mede daarom niet zomaar aan burgers uitgedeeld konden worden. Dat zou immers marktverstorend werken. Dé optie die overbleef: vernietigen.

Nu blijkt dat de overheid de overtollige beschermingsmiddelen in alle stilte probeert te verkopen aan buitenlandse handelaren. Dat ontdekten ondernemers die door de opkopers benaderd worden voor de benodigde papieren om de te oude mondkapjes te kunnen importeren én weer exporteren. Onder meer naar Nederland (de Volkskrant, 4.3). Over marktverstoring gesproken.
Dit artikel afdrukken