Nederland moet weer een mondkapje op in publieke binnenruimtes. Dat betekent in openbare gebouwen, zoals het gemeentehuis, maar ook in winkels. Die vallen ook onder de publieke binnenruimte. De eerste keer dat we de mondkapjes op moesten, ontstond er schaarste; ene Sywert komt er zich danig mee verrijken. Dit keer hoeven we ons over mondkapjesschaarste geen zorgen te maken. "De overheid heeft nog honderden miljoenen beperkt houdbare mondkapjes op voorraad liggen," ontdekte de Volkskrant (4.1).

Epidemioloog Frits Rosendaal vroeg zich vorige week zelfs af of er niet genoeg dure FFP2-mondkapjes zijn om ze gratis uit te delen. Dat zou ook de algehele alertheid voor de pandemie vergroten. Genoeg zijn er zeker. Half september kon het ministerie van Volksgezondheid (VWS) zich nog eigenaar noemen van in totaal ruim 848 miljoen mondmaskers. Dat is nog zonder de mondkapjes die wel in de 11rijksmagazijnen liggen maar nog niet goedgekeurd zijn. Genoeg voor "meer dan een eeuw aan chirurgische mondkapjes en voor een halve eeuw aan FFP2-maskers."

Verkopen? Dat is lastig met het oog op Europese regels (marktverstoring). Weggeven dan maar? Er zijn al wat donaties gedaan, aan landen buiten Europa, zoals Suriname. Aan burgers dan? Daar zitten ook haken en ogen aan. Een flink deel van de voorraad blijkt een beperkte houdbaarheid te hebben. Maar welk deel dat is, weet eigenlijk niemand. Voor het ministerie blijkt uitdelen aan burgers, zoals Rosendaal voorstelt, nog nooit overwogen te zijn. De mondkapjesvoorraad is bedoeld voor de zorg, en niet voor particulieren.

Vernietigen dan maar, suggereren experts. Goedkoper dan opslag, en van verkoop zijn gezien het wereldwijde mondkapjesoverschot ook geen grote opbrengsten te verwachten. Hoe dan ook wordt het een kostbare afschrijving. De overheid heeft zo'n €2,5 miljard uitgegeven aan beschermingsmiddelen. Vernietiging van grote hoeveelheden FFP2-mondkapjes die de overheid had ingeslagen, gebeurde in 2019 in België. Het leidde tot grote verontwaardiging toen de Covid-19 pandemie losging.
Dit artikel afdrukken