Groepsimmuniteit bereiken door vaccinatie is een sprookje na de Deltavariant, zegt de vooraanstaande Britse epidemioloog sir Andrew Pollard, hoofd van de Oxford Vaccine Group (3.1). Hij kreeg inmiddels steun van vele andere experts. Vraag is nu: hoe moeten we dan het najaar in?

We zien dat ook gevaccineerde mensen besmet worden met de deltavariant van het coronavirus, zegt Pollard, en het virus kunnen verspreiden (Nature, 3.4). Dit betekent dat iedereen die nog niet gevaccineerd is, vroeg of laat de deltavariant zal treffen. Daar helpt niets tegen.


Hoe verder versoepelen?
Het kabinet moet de regie nemen en antwoorden op lastige (lees: niet met zekerheid te beantwoorden) vragen, zeggen medisch ethicus Gert van Dijk, rechtsfilosoof Roland Pierik (tevens lid van de Gezondheidsraad) en hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate op de NOS (4.1). Het is niet voldoende als ministerie naar de rechter te verwijzen bij de vraag of een dansschool leerlingen mag weigeren die niet ingeënt zijn. En hoe moeten het hoger onderwijs en ziekenhuizen omgaan met maatregelen?

Demissionair minister Hugo de Jonge, en de rest van het kabinet, houden zich vooralsnog stil. Ook tijdens de persconferentie van vanavond bleven ingrijpende maatregelen uit: het onderwijs gaat open, maar de anderhalve meterregel blijft vooralsnog van kracht, net als de nachtsluiting van de horeca. "Het kabinet hoopt dat het vanaf 1 november niet meer nodig is om een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een herstelbewijs te laten zien om ergens binnen te komen", citeert Het Parool (4.2).

Ook Aziatische landen als China, Taiwan, Singapore maar ook Nieuw-Zeeland schuiven dergelijk vragen nog voor zich uit, tegen beter weten in (de Volkskrant, 3.3). Daar is nog steeds zero tolerance het devies. In Azië is langer leven belangrijker dan de vrijheden van individuen. Door hun houding isoleert Azië zich.

Thuiswerken werkt
Dwing mensen niet om weer naar kantoor te komen, zegt Labour-leider Keir Starmer in The Guardian (3.6). Het was de Britse regering zelf die mensen vroeg thuis te werken. Werknemers reageren positief op de flexibiliteit om te kiezen waar zij hun (kantoor)werk doen. Labour wil dat dit zo blijft.
Dit artikel afdrukken