Vandaag het nieuws van 10 november. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Er lijkt een doorbraak bereikt in de strijd om het nieuwe corona-vaccin. Farmaceut Pfizer uit de VS en het Duitse BioNTech testten hun vaccin sinds juli op ruim 43.000 proefpersonen. Van hen kreeg een deel het vaccin en een deel een placebo. Uit de groep die het vaccin toegediend kreeg, zijn tot nu toe 94 mensen positief getest op het coronavirus. De twee fabrikanten melden dat het vaccin 28 dagen na de eerste prik, en 7 dagen na de tweede, vooralsnog voor 90% effectief blijkt. Toch rijst onder wetenschappers de vraag of die hoge effectiviteit op de lange termijn stand houdt (Nature, zie 3.6).

Hoe dan ook komt het veelbelovende vaccin mogelijk deze maand nog op de markt in de VS. In Nederland moeten we langer geduld hebben; in het meest positieve scenario kunnen eind december 3,89 miljoen Nederlanders worden gevaccineerd. Naar verwachting zullen we daarna mondjesmaat nieuwe leveringen binnenkrijgen en elke maand honderdduizenden inwoners kunnen vaccineren. De gehele bevolking vaccineren is voorlopig een stap te ver.

Naast langdurige fysieke coronaklachten, drukt het virus meer en meer zijn stempel op de mentale gezondheid. Uit een Amerikaans rapport blijkt bijna een op de vijf ex-coronapatiënten binnen 3 maanden na het positief testen op het virus te kampen met een psychiatrische stoornis als angsten, depressie of slaapproblemen (The Guardian, zie 3.13). Daarvan werd 1 op 16 voor het eerst gediagnostiseerd met een mentale stoornis, de rest kreeg last van een terugval. Volgens de onderzoekers zou Covid-19 een invloed hebben op het centrale zenuwstelsel, dat op zijn beurt weer het algehele functioneren van het brein beïnvloedt. Andersom zou de medicatie van pre-corona psychologische patiënten het makkelijker maken voor cellen om geïnfecteerd te raken met het nieuwe virus (Daily Mail, zie 3.12).
Dit artikel afdrukken