Biertekort
Op 12 april mochten de Britse pubs hun terrassen heropenen. Ongeveer 40% van de pubs heeft genoeg buitenruimte voor een terras. Dat heeft tot gevolg dat de terrassen van de pubs die open konden, dagelijks uitpuilen van Britten in ski-jacks met mutsen op. De verkopen tijdens de eerste heropeningsweek lagen 12% boven die van precorona-jaar 2019, en toen waren alle pubs en restaurants binnen en buiten gewoon open.

De giga-dorst naar een pint in het café heeft tot gevolg dat het bier op dreigt te raken. Grote en kleine bierbrouwers brouwen het klokje rond om de bierconsumptie bij te kunnen benen, aldus The Financial Times (1.2).

Bierbrouwer Heineken blijkt de Britse dorst het ergst onderschat te hebben en kon per pub maar 3 fusten Amstel en Birra Moretti leveren. De brouwer doet zijn best uit andere Europese landen extra bier naar Groot-Brittannië te verschepen.

'Twee klassenmaatschappij'
In Duitsland dreigt een 'twee klassenmaatschappij' te ontstaan, nu de regering een verordening voorbereidt waarbij alleen gevaccineerde en van Covid-19 genezen Duitsers "hun basisrechten terugkrijgen" (De Telegraaf, 4.5). Nu kunnen Duitsers nog met een sneltest of PCR-test bewijzen dat ze winkels mogen bezoeken en mogen reizen of recreëren. Minister van Justitie Christine Lambert werkt aan een terugkeer naar het normale leven voor gevaccineerde en genezen Duitsers.

Het is een heikel onderwerp waarbij de regering er alles aan gelegen is discriminatie te voorkomen. Er wordt dan ook uitdrukkelijk niet over privileges gesproken, maar over een terugkeer van basisrechten. Voor geprikte personen gelden dan bijvoorbeeld de avondklok, beperking van bezoek en quarantaineplicht (na contact met een besmet persoon) niet meer. De 'gewone' regels, zoals afstand houden en mondkapjes dragen, blijven wel van kracht.


Dit artikel afdrukken