"Angstaanjagend", noemt farmabedrijf Centrient de toenemende ongevoeligheid voor antibiotica.

Centrient is een nieuw bedrijf, voortgekomen uit het oude Gist-Brocades via een tussenperiode als DSM Sinochem. Centrient maakt 7-adca, een cruciaal bestanddeel voor antibiotica. Het bedrijf pleit voor betere regelgeving en strengere controle op de afvalstromen van farmabedrijven.

Samen met nog een tiental farmabedrijven heeft Centrient afgesproken niet langer ingrediënten in te kopen bij bedrijven die de zuivering van hun afvalwater niet op orde hebben. Die bedrijven bevinden zich met name in India en China. "Als je in India een slok water uit een rivier neemt, kun je meer antibiotica binnenkrijgen dan hier bij een hele kuur," zegt ceo Karl Rotthier in het Financieele Dagblad. Indiase en Chinese bedrijven slaan de zuiveringsstap over, omdat die te duur is.

Dat is kwalijk, omdat vrij in het milieu rondzwervende antibioticadeeltjes bij bacteriën antibioticaresistentie in de hand kunnen werken. Volgens diverse experts racen we op het 'post-antibiotica-tijdperk' af, wanneer ook eenvoudige infecties niet meer te behandelen zijn en nu normale ingrepen onmogelijk worden. Nu al overlijden jaarlijks in Europa 33.000 mensen als gevolg van antibioticaresistentie.

Centrient heeft het zuiveren van zijn eigen afvalwater op orde: op één miljard deeltjes afval zitten minder dan 50 deeltjes antibiotica. "We zijn gewoon clean", klinkt het in Delft.
Het Financieele Dagblad - Farmabedrijf Centrient: toenemende ongevoeligheid voor antibiotica is angstaanjagend
  • Deel
Druk af