Infecties na een operatie
De onderzoekers keken naar de mogelijke gevolgen van een toenemende antibiotica-resistentie bij de 10 meest voorkomende chirurgische ingrepen en chemotherapieën in de VS. Ze voerden een metastudie uit op 31 onderzoeken uit de periode 1968-2011. Ze schatten dat inmiddels de helft van alle bacteriën die infecties veroorzaken na een operatie op de een of andere manier antibioticaresistent zijn.
Bij 39% van de vrouwen die een keizersnede ondergaan en 27% van de patiënten die chemotherapie volgen, is een resistente bacterie in het spel. Hetzelfde geldt voor het implanteren van pacemakers (51%) en prostaatkanker-biopsieën (50%).
Ze schatten dat inmiddels de helft van alle bacteriën die infecties veroorzaken na een operatie op de een of andere manier antibioticaresistent zijnModel
De wetenschappers berekenden vervolgens de afnemende effectiviteit van antibiotica in verschillende scenario's. Antibiotica worden, als gevolg van een jarenlang ruimhartig voorschrijfbeleid, onvoldoende therapietrouw en gebruik in de intensieve dierhouderij, steeds minder effectief. Een 30% mindere effectiviteit van antibiotica - een cijfer dat in lijn is met de huidige trends - zou in de VS voor 120.000 extra post-operationele infecties door resistente bacteriën zorgen, met jaarlijks 6.300 doden tot gevolg. De meeste overlijdensgevallen zouden zich voordoen na darmoperaties, chemotherapie voor een bloedkanker en heupoperaties.
'Nieuwe strategieën broodnodig'
Volgens onderzoeksleider professor Ramanan Laxminarayan, directeur van het Centre for Disease Dynamics, Economics and Policy in Washington DC vormen antibiotica het fundament van de moderne geneeskunde, maar is hun verminderde effectiviteit een 'wezenlijke uitdaging'. Hij doet een dringende oproep aan gezondheidsexperts om "op nationaal en internationaal niveau nieuwe strategieën te ontwikkelen om antibioticaresistentie te voorkomen en een halt toe te roepen", aldus de BBC.
Fotocredits: 'Antibiotic sensitivity test for an isolate of Moraxella catarrhalis. This strain shows resistance to the antibiotic ampicillin', Dr. Graham Beards, via Wikimedia
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In dit artikel (toch van Nature, dus ernstig) staat wat er vandaag gebeurt:
http://www.nature.com/news/phage-therapy-gets-revitalized-1.15348
Dat vraag ik mij ook al een tijd af Nick. Een ander deel van het antwoord zou erin kunnen liggen dat bacteriofagen (voor niet ingewijden: virussen die bacteriën als doel hebben) vrij specifiek een enkele bacteriesoort aanvallen.
Ja Nick, fagen zijn een mogelijke oplossing. Wat ook kan helpen is echt heel veel minder antibiotica toepassen. Want naast het risico van het creeren van resistente bacterien weten we inmiddels ook dat het geven van antibiotica het eigen immuunsysteem minder actief maakt. Vaak hoor je artsen zeggen bij een licht probleem "en laten we voor de zekerheid ook maar even een kuurtje geven". Dat zou dus moeten zijn "en laten we voor de zekerheid maar even geen kuurtje geven". Maar dat gaat nog even duren voor we zover zijn omdat op de een of andere manier het voor artsen gemakkelijker is om iets wel te doen dan om iets niet te doen. Dwz als het om een geregistreerd farma product gaat. Bij elke andere toepassing, ook van fagen is dat precies andersom. Daar weet ik met onze probiotica van mee te praten. Gelukkig is dit probleem in bijna alle andere landen veel minder groot. Worden fagen in andere landen wel vaker toegepast? Wellicht helpt het als je successen in het buitenland kunt laten zien.
Ik blijf mij verwonderen over het feit dat zo weinig instellingen in het Westen stappen zetten in de vooruitgang van het gebruik van bacteriofagen. De techniek is ouder dan die van antibiotica, maar leent zich niet tot patenteren omdat deze techniek flexibel is en stoelt op virussen uit het wild. Daar zal wel het schoentje knellen! Het is een specialiteit ontwikkeld door de Sovjets. Georgië is de wereldleider op dit gebied.
In de voedingsindustrie begint het gebruik van "fagen" al ingang te vinden. Ik had op de Seafood in Brussel enkele jaren geleden een fles met een paar triljoen fagen in de hand. Ze dienen om Listeria in visfabrieken te bestrijden. Waarom doet men in het Westen zo moeilijk in de humane geneeskunde?
Het lukt niet met de link: misschien zo : http://www.nature.com/news/phage-therapy-gets-revitalized-1.15348