Een verdere afname van de effectiviteit van antibiotica met 30%, zou in de VS jaarlijks tot 6.300 extra doden leiden. Dat blijkt uit een onderzoek, verschenen in The Lancet.

Infecties na een operatie
De onderzoekers keken naar de mogelijke gevolgen van een toenemende antibiotica-resistentie bij de 10 meest voorkomende chirurgische ingrepen en chemotherapieën in de VS. Ze voerden een metastudie uit op 31 onderzoeken uit de periode 1968-2011. Ze schatten dat inmiddels de helft van alle bacteriën die infecties veroorzaken na een operatie op de een of andere manier antibioticaresistent zijn.

Bij 39% van de vrouwen die een keizersnede ondergaan en 27% van de patiënten die chemotherapie volgen, is een resistente bacterie in het spel. Hetzelfde geldt voor het implanteren van pacemakers (51%) en prostaatkanker-biopsieën (50%).

Ze schatten dat inmiddels de helft van alle bacteriën die infecties veroorzaken na een operatie op de een of andere manier antibioticaresistent zijn
Model
De wetenschappers berekenden vervolgens de afnemende effectiviteit van antibiotica in verschillende scenario's. Antibiotica worden, als gevolg van een jarenlang ruimhartig voorschrijfbeleid, onvoldoende therapietrouw en gebruik in de intensieve dierhouderij, steeds minder effectief. Een 30% mindere effectiviteit van antibiotica - een cijfer dat in lijn is met de huidige trends - zou in de VS voor 120.000 extra post-operationele infecties door resistente bacteriën zorgen, met jaarlijks 6.300 doden tot gevolg. De meeste overlijdensgevallen zouden zich voordoen na darmoperaties, chemotherapie voor een bloedkanker en heupoperaties.

'Nieuwe strategieën broodnodig'
Volgens onderzoeksleider professor Ramanan Laxminarayan, directeur van het Centre for Disease Dynamics, Economics and Policy in Washington DC vormen antibiotica het fundament van de moderne geneeskunde, maar is hun verminderde effectiviteit een 'wezenlijke uitdaging'. Hij doet een dringende oproep aan gezondheidsexperts om "op nationaal en internationaal niveau nieuwe strategieën te ontwikkelen om antibioticaresistentie te voorkomen en een halt toe te roepen", aldus de BBC.

Fotocredits: 'Antibiotic sensitivity test for an isolate of Moraxella catarrhalis. This strain shows resistance to the antibiotic ampicillin', Dr. Graham Beards, via Wikimedia
Dit artikel afdrukken