Australische onderzoekers hebben aangetoond dat mensen die een ongezond eetpatroon volgen een kleinere hippocampus hebben. De hippocampus is het gedeelte van de hersenen dat van belang is bij leerprocessen, het geheugen en de mentale gezondheid.

“Dit is het eerste onderzoek bij mensen dat het effect van ongezonde voeding op de mentale gezondheid aantoont”, zegt professor Felice Jacka op MedicalNewsToday.

MRI-scan
Wetenschappers van de Deakin University en de Australian National University onderzochten de grootte van de hippocampussen (de linker en rechter) met MRI-scans. Dit deden zij tweemaal bij 255 Australische mannen die tussen de 60 en 64 jaar oud waren. Tevens registreerden ze wat de proefpersonen aten. Hun analyse hield rekening met factoren die van invloed konden zijn op de grootte van de hippocampus, zoals geslacht, lichamelijke activiteit en roken.

Geen directe invloed
Bij de proefpersonen die meer ongezond voedsel aten, zoals hartige snacks, bewerkt vlees en frisdranken, bleek de linker hippocampus kleiner. Bij volwassenen die meer voedzame voedingsmiddelen aten, zoals groenten, fruit en vis, was de linker hippocampus juist groter. Effect op de rechter hippocampus zagen de onderzoekers niet.
Bij volwassenen die meer voedzame voedingsmiddelen aten, zoals groenten, fruit en vis, was de linker hippocampus juist groter.
De voeding die de proefpersonen tijdens de looptijd van de studie (4 jaar) aten, leek geen effect te hebben op het krimpen van de hippocampus. De krimp die de scans lieten zien, is een normaal verschijnsel bij mensen van deze leeftijd. Ongezonde voeding heeft dus waarschijnlijk geen direct effect, maar leidt op de lange termijn mogelijk wel tot de geconstateerde verschillen.

Deelverklaring
Volgens hoofdonderzoeker Jacka werpt de studie licht op een belangrijke schakel in de werking van onze hersenen: “Veel onderzoek naar de relatie tussen voeding en mentale gezondheid bij mensen was gericht op depressie, angst en dementie. Daaruit bleek al dat voeding inderdaad van invloed is. Ons onderzoek verklaart deels het achterliggende mechanisme. Minder goede voeding kan dus zorgen voor cognitieve achteruitgang zoals bij dementie, en voor psychische stoornissen zoals depressie en angst bij ouderen. Maar aangezien de hippocampus een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling, benadrukt het onderzoek het belang van goede voeding voor alle leeftijden.”

Hoeveel IQ een leven vol junkfood uiteindelijk scheelt, weten we echter nog steeds niet.

Het onderzoek verscheen deze week in het tijdschrift BMC Medicine.

Fotocredits: schaalmodel van de hersenen, Franklin Heijnen.
Dit artikel afdrukken