Zink helpt je afweer. Ik gebruik het al jaren als ik ook maar het minste vermoeden heb dat iemand me fout heeft beproest, naast me in een trein heeft zitten druppelen uit haar neus of met z'n smerige tengels naast me zat in een vliegtuigstoel. Ik gebruik immers een immuun-suppressivum en moet me al meer dan 2 decennia wapenen tegen hoestende en proestende mensen in mijn omgeving. Als het te gek wordt, verhuis ik bovendien naar een afgelegen plekje. Zelden krijg ik griep of word ik verkouden. Het is gewoon een kwestie van opletten met wie je omgaat en wie je in je buurt laat komen én die wekelijkse drie tabletjes zink om de dag in de winter.

Zou zink het ook helpen tegen Covid-19? Je hoort er niemand over in de pers, terwijl het een essentieel middeltje is om je weerstand te verhogen. Ik verwachtte dat het RIVM er wel iets over zou hebben gezegd. Net zoals niezen in je elleboog geldt immers dat 3 tabletjes per week geen kwaad kunnen, maar mogelijk wel baten.

Dennis Zeilstra schreef hier een tijdje geleden over zink: Er wordt gesuggereerd dat de positief geladen zink-ionen virussen doden, dat zink virusreproductie tegengaat, dat zink het immuunsysteem stimuleert, en dat het de aanmaak van ontstekingssignaalstoffen (zoals histamine en prostaglandine) remt.
Er wordt sinds de jaren '80 onderzoek naar gedaan, met wisselende uitkomsten. Sindsdien zijn er talloze gecontroleerde studies gedaan, waarvan degenen met hoge kwaliteit vervolgens in meta-analyses zoals de genoemde Cochrane review gezamenlijk beoordeeld zijn. Ondanks dat niet precies bekend is waarom het werkt, is de conclusie dat bij hogere doses gunstige effecten worden gevonden.

Kortom, net als bij heel veel medicijnen is het 'hoe' van de werking niet precies duidelijk, maar laten studies wel zien 'dat' het de duur van verkoudheid verkort.


Toch maar een hooggedoseerd pilletje zink dezer dagen? Ik ging afgelopen zaterdag naar Brabant en nam er in ieder geval eentje extra. Als het mag gelden als bewijs: ik nies en hoest nog steeds niet. Natuurlijk weet ik dat dat geen bewijs is.
Dit artikel afdrukken