Zou zink het ook helpen tegen Covid-19? Je hoort er niemand over in de pers, terwijl het een essentieel middeltje is om je weerstand te verhogen. Ik verwachtte dat het RIVM er wel iets over zou hebben gezegd. Net zoals niezen in je elleboog geldt immers dat 3 tabletjes per week geen kwaad kunnen, maar mogelijk wel baten.
Dennis Zeilstra schreef hier een tijdje geleden over zink: Er wordt gesuggereerd dat de positief geladen zink-ionen virussen doden, dat zink virusreproductie tegengaat, dat zink het immuunsysteem stimuleert, en dat het de aanmaak van ontstekingssignaalstoffen (zoals histamine en prostaglandine) remt.
Er wordt sinds de jaren '80 onderzoek naar gedaan, met wisselende uitkomsten. Sindsdien zijn er talloze gecontroleerde studies gedaan, waarvan degenen met hoge kwaliteit vervolgens in meta-analyses zoals de genoemde Cochrane review gezamenlijk beoordeeld zijn. Ondanks dat niet precies bekend is waarom het werkt, is de conclusie dat bij hogere doses gunstige effecten worden gevonden.
Kortom, net als bij heel veel medicijnen is het 'hoe' van de werking niet precies duidelijk, maar laten studies wel zien 'dat' het de duur van verkoudheid verkort.
Toch maar een hooggedoseerd pilletje zink dezer dagen? Ik ging afgelopen zaterdag naar Brabant en nam er in ieder geval eentje extra. Als het mag gelden als bewijs: ik nies en hoest nog steeds niet. Natuurlijk weet ik dat dat geen bewijs is.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#17 Dank je wel Tedje :)
Een van mijn afstudeer onderwerpen was bij farmacognosie ook omdat er vaak nogal lacherig gedaan werd en nog steeds wordt, over kruiden in het algemeen.
Het eerst wat ik leerde was dat 'natuurlijk' niet hetzelfde is als 'ongevaarlijk'.
Het tweede wat ik leerde was dat kruiden een enorme uitbreiding (kunnen) zijn van 'reguliere' geneeskunde, mits vakkundig toegepast.
Sander, ik zag gisteravond een wetenschappelijk artikel waaruit zou blijken dat het virus nu vooral lang blijft zitten op oppervlakken inclusief RVS. Als dat klopt, dan zijn contactoppervlaktes grotere bronnen van besmetting dan gedacht. Vaak dit soort contactoppervlaktes schoonmaken is dan cruciaal.
Maria, die pagina ziet er redelijk gedocumenteerd uit, ik ken de maker ervan niet.
De WHO heeft een evaluatie gemaakt van de inzet van Traditionele Chinese Geneeskunde (vooral kruidengeneesmiddelen) bij sars-1 (covid-19 = sars-2). Dit lijkt in een aantal gevallen zinvol te zijn, maar omdat er altijd sprake is van patientspecifieke receptuur is het niet heel acceptabel voor westerse lezers.
#3 Tedje van Asseldonk
"Gelukkig heb ik alleen verstand van kruiden."
Op deze pagina staat onder andere het een en ander over kruiden in verband met het corona virus. Zou jij daar iets bruikbaars over willen/kunnen zeggen?
Er is heel veel discussie over het nut van een desinfectiegel, handen wassen zelfs alleen water en zeep is effectiever.
Wel hoorde ik op de radio (vorige week ergens op de dag dat drie experts in verschillende media totaal iets anders beweerden over de effectiviteit) dat Corona een slap virus is dat makkelijk desintegreert.