In 2014 bedroeg de wereldwijde industriële productie van amandelen meer dan 1 miljoen ton. Daarvan was 83% afkomstig uit Californië (VS). Dit maakt amandelen het belangrijkste exportgewas van deze staat.

Californië kampt echter al enkele jaren met flinke droogte. Dat betekent dat er behoorlijk wat irrigatiewater nodig is. Volgens het Water Foodprint Network kost het produceren van een enkele amandel al ruim 3,78 liter water. In opdracht van One World controleerde duurzaamheidsonderzoeker Questionmark dit. De Nederlandse organisatie komt uit op rond de 4 liter water per amandel.

Veel water?
In the Independent zegt Stacey Humble van Almond Board of California dat alle voedingsmiddelen water verbruiken, en dat amandelen daarin geen enorme uitschieters zijn. One World ging dit na. Volgens die organisatie kost het telen van een peer in de Betuwe slechts 0,2 liter irrigatiewater. Een mango uit India of Pakistan kost daarentegen zo’n 200 liter irritgatiewater en 100 gram Nederlands rundvlees ongeveer 50 liter.

Het is belangrijk om je te realiseren dat amandelmelk slechts voor een paar procent uit amandelen bestaat. Amandelmelk van zowel Alpro als van het Albert Heijn huismerk bevatten slechts 2% amandelen. Amandelmelk van Provamel doet zijn naam het meest eer aan met 6,5% amandelen.

CO2
Aan de andere kant: het houden van koeien zorgt voor CO2-uitstoot. Volgens Trouw is de CO2 uitstoot voor een liter halfvolle melk 3,5x zo groot als van een liter amandelmelk. Op het gebied van bodemgebruik wint amandelmelk ook. Per liter heeft amandelmelk anderhalf keer minder land nodig dan koemelk.

Vergelijking
De Universiteit van Californië – Los Angeles (UCLA) publiceerde een Life Cycle Assessment amandelmelk versus koemelk om de boel wat op te helderen. Helaas komt ook daar geen eenduidige conclusie uit. UCLA schrijft: Based on our research, cow milk generates nearly 10 times more greenhouse gases per liter than almond milk does. However, almond milk production uses approximately 17 times more water than cow milk production does per liter. When comparing by daily nutritional values, almond milk still uses more water than does cow’s milk, and cow’s milk emits more greenhouse gases than almond milk, so it is difficult to make a clear¬cut decision as to which is more sustainable to consume.

Daar staat dat je als consument maar moet kiezen. Koemelk produceert tien keer zoveel broeikasgassen als amandelmelk. Daarentegen is voor de productie van 1 liter amandelmelk zeventien keer zoveel water nodig als voor 1 liter koemelk.

Wat kies je en waarom?
Dit artikel afdrukken