11 jaar jongere hersenen
Tijdens de jaarbijeenkomst van de American Society for Nutrition eind vorige maand presenteerden de wetenschappers de resultaten van een onderzoek, waarvoor ze gemiddeld vijf jaar lang het dieet en cognitieve vaardigheden van 954 personen volgden. De respondenten waren gemiddeld 81 jaar oud.
Ouderen die een of twee porties bladgroenten per dag aten hadden de cognitieve vaardigheden van een 11 jaar jonger persoon in vergelijking met mensen die de groenten niet atenAan het begin van de studie kregen de respondenten een vragenlijst met 144 vragen om hun dagelijkse voedings- en drankinname in kaart te brengen. Hieruit berekenden de wetenschappers de nutriënten die zij dagelijks binnengekregen. De deelnemers werden tussen de 2 en 10 jaar gevolgd. Jaarlijks werden hun cognitieve vaardigheden getest. Om de invloed van zogenaamde confounders (mogelijke effecten van onbenoemde omgevingsfactoren) op de relatie voeding/cognitie uit te sluiten, corrigeerden de wetenschappers hun resultaten voor leeftijd, geslacht, opleiding, roken, genetische aanleg voor Alzheimer en lichamelijke beweging.
De onderzoekers vonden bij de respondenten die een grotere hoeveelheid groene bladgroenten consumeerden een verminderde cognitieve afname. Ouderen die een of twee porties bladgroenten per dag aten hadden de cognitieve vaardigheden van een 11 jaar jonger persoon in vergelijking met mensen die de groenten niet aten.
Vitamine K
De onderzoekers vermoeden dat vitamine K, luteïne, foliumzuur en bètacaroteen verantwoordelijk zijn voor de gevonden hersenjeugd. Volgens Morris bevestigt dit onderzoek eerdere bevindingen en levert dit onderzoek de aanwijzing dat ook vitamine K een rol speelt.
Morris zegt dat de grote vergrijzende groep babyboomers graag wil weten hoe ze door leefstijlaanpassingen geheugenverlies en andere cognitieve achteruitgang tegen kunnen gaan. Dit onderzoek suggereert dat voeding die ruim voorziet in vitamine K, luteïne, foliumzuur en bètacaroteen kan helpen bij het behouden van gezonde hersenen. Hoe het werkt, weten ze niet. Dat het werkt, is inmiddels een stevig onderbouwd vermoeden.
Fotocredits: '97th Street GreenMarket December 28, 2012', Charles Smith
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
ps Waarom wordt niet massaal overgeschakeld op de productie van sulforafaanrijke broccoli soorten? Wat zijn de belemmerde factoren? Weet iemand dat? Het kan een wereld van verschil vormen of je portie broccoli drie maal zo klein kan zijn (zeker voor kinderen;)... of dat je met dezelfde portie drie maal zo veel sulforafaan binnenkrijgt.
pps Broccoli in combinatie met rucola/ bepaalde wilde groenten (paardenbloemblad) of rauwe mierikswortel (wasabi) heeft een cumulatief effect... net zoals met het BBB penetrerende kerrie... (dat geldt dus niet alleen voor broccoli, maar ook voor - bijvoorbeeld - bloemkool in kerriesaus - of Indiase curry's met veel ui en zo - zie bijv. mijn kiprecept)
ppps Een van de belangrijkste krachtvoeren voor de hersenen lijken nog steeds (bepaalde) bessen(sappen) te zijn...
Broccoli vermindert neurologische aantasting - niet spectaculair... maar het draagt wel bij (Townsend e.a. 2014, Khali e.a. 2013). Broccoli bevat ook liponzuur - net zoals spinazie. De ene broccoli is de andere niet. Er zijn soorten met veel meer sulforafaan (het staat er niet bij in de supermarkt). Gezien de andere gemeten gezondheidseffecten van koolsoorten - waaronder broccoli en boerenkool - passen deze in een gezond dieet - ook voor de hersenen.
Vitamine K wordt aangemaakt door melkzure bacteriën en in de menseigen darmflora, en zit veel in groene bladgroenten. Maar ook in boerenkool, groene/rode kool (boerenkool bijna 1000 mcg per 100 gram). Spinazie (amarant - wilde spinazie - nog meer) en raapstelen zijn ook zeer rijk aan vitamine K. Bij een aangetaste darmflora wordt vitamine K vorming tegengegaan.
Ook quercetine uit witte groenten en fruit (ui, appel, bloemkool) is in combinatie met andere flavonolen (zoals curcumine, dat overvloedig in kerrie zit, net zoals fenegriek, koriander en komijn, die allemaal van positieve invloed zijn tegen metabole aantastingen) krachtvoer voor de hersenen.
Het is onmogelijk om het functioneren van de hersenen los te zien van het functioneren van de rest van het lichaam - met name van darm- en ontstekingsprocessen.
@Norbert, hou je niet van bloemkool dan? ;-)
@Cecile Oké, ik heb de bladgroenten over het hoofd gezien. Ik was er, als groentenfundamentalist, wat dieper ingedoken (vandaar dat ik nu pas reageer). Het Memory and Aging Project liep van 1997 tot november 2011 en omvatte op die laatste dag 1.556 personen. Het is een kwestie van hoe lees je de zin in het bronartikel. Blijft buiten kijf dat vitamine K een belangrijke rol speelt. Iedereen schat Marijke en mij ook veel jonger dan we zijn. Qua geest dan, hè ;-)
Hallo Norbert, dank voor je opmerkzaamheid. Dat is een slordigheidsfoutje. Rush zit nl. in Chicago. We gebruikten AFN als bron, die het persbericht van de ASN integraal overgenomen hadden. Uiteraard hebben we het nu aangepast.
In het bronartikel - dat je altijd kunt openen door er op te klikken - staat ook keurig dat de proefpersonen de volledige onderzoeksgroep van het Memory and Aging Project betreft. Die is nl. niet groter. Het IS de hele beschikbaar groep. Dit onderzoeksresultaat is een van de resultaten van de studie als geheel. Wij hebben dat niet expliciet gemaakt.
En voor wat de beeldredactie betreft: op de foto zie je juist ook snijbiet en boerenkool, groene bladgroenten. Misschien moet je de romanesco en broccoli in dit geval in dit geval als 'bladvulling' maar voor lief nemen. De kleur groen vonden we prachtig communiceren.