Wie kent niet het probleem van kookboeken vol vetvlekken, deegspetten of kruidenvegen? In de keuken blijven maar weinig kookboeken maagdelijk schoon. Gewoon omdat je ze nodig hebt tijdens het koken. Moderne vervangingen zoals tablets of flatscreen-tv's lopen hetzelfde gevaar - ingenieuze ophangsystemen en beschermingshoesjes om maar out of harm's way te blijven duiken dan ook overal op.

'Handsfree' koken
Cateraar ISS en fabrikant Nestlé presenteren samen met technologiebedrijf Magnus volgende week tijdens de Food Inspiration Days het ei van Columbus: Google Glass voor koks. Daarmee kan de kok niet alleen zijn handen vrij houden, maar heeft hij ook direct de benodigde informatie 'voor ogen'.

'Koks die werken met een Google Glass, scannen de barcode van producten in en krijgen dan videofragmenten te zien die uitleg geven over het product en een bijbehorend recept. De videofragmenten worden ondersteund door een culinair adviseur van Nestlé Professional. Daarnaast kan er in de applicatie ook nog het aantal gasten ingevuld worden, toont de Google Glass welke hoeveelheden nodig zijn en hoe het recept optimaal op smaak gebracht kan worden', schrijft Out-of-Home Shops.

'Professionele voedingsindustrie'
De drie samenwerkende partners hebben vooralsnog een aantal recepturen visueel uitgewerkt voor Google Glass. Daarmee kunnen 'voedingsprofessionals en de professionele voedingsindustrie' op maat aan de slag. Google Glass vertelt ze hoe ze de producten consistent kunnen verwerken en niet meer verbruiken dan nodig is. Daarmee wordt ook voedselverspilling teruggedrongen. Voor het overige is de toepassing met name gericht op het waarborgen van kwaliteitsstandaarden, en kan hij ingezet worden voor opleidingsdoeleinden.

Virtual reality in de keuken
Over de mogelijkheden die Google Glass de ingenieuze (amateur)kok zou kunnen bieden, wordt (nog) met geen woord gerept. Wat zou er nou mooier zijn voor een foodie dan stap voor stap via zijn hightechtool een gerecht van een topchef 'meekoken'? Welke topchef lanceert als eerste een top-app naast zijn kookboekenlijn? Virtual reality wordt real, zelfs in de keuken!

Fotocredits: www.magnus.nl
Dit artikel afdrukken