Op de camping en backstage zijn herbruikbare bekers wel de norm, maar voor de festivalweide ziet Tomorrowland te grote logistieke hordes. Vlaams minister Zuhal Demir uit kritiek op deze uitzonderingswens, schrijft het Nieuwsblad. Het 'grootste, wildste en beste festival' zou dat toch ook georganiseerd moeten krijgen.

In Nederland brengt verpakkingsproducent Bordex Group een nieuw perspectief in het debat. Omdat herbruikbare bekers zwaarder zijn en lang niet allemaal hergebruikt worden, beweert Bordex dat plastic wegwerpbekers juist beter zijn dan herbruikbare; pilots op festivals en sportevenementen wijzen uit dat ze voor 90% weer worden ingezameld en gerecycled. Daarom wil Bordex een nieuwe, onafhankelijke Life Cycle Analyse (LCA) om het wegwerp-inzamel en hergebruikssysteem te vergelijken.

Ook de organisatoren van Tomorrowland twijfelen, specifiek voor het festivalterrein in Boom, aan de ecologische winst. Ze benadrukken niet tegen herbruikbare bekers te zijn. Overigens zijn ook Werchter en Pukkelpop er niet zo zeker van of hun herbruikbare bekers milieuwinst opleveren.

Volgens onderzoek van VRT NWS-podcast 'Ons Klimaat' is de grootste duurzaamheidswinst voor festivals niet te behalen bij de keuze van bekers, catering of het energieverbruik op het terrein (sommige festivals zijn verre van duurzaam door gebruik van dieselgeneratoren en oude verlichting). De grootste winst is te boeken bij het vervoer van bezoekers en materialen. Vervang auto's door bussen, trams, treinen of de fiets, en de klimaat- en milieuimpact van de festivals en concerten zal veel sneller dalen.

Het laatste woord over de beste aanpak om festivals te vergroenen is nog niet gesproken.

Wateruitgifte evenement herbruikbare bekers urban trailWateruitgifte zonder bekers bij Urban Trail Utrecht', Bianca van der Ha voor FL Media


De organisatie van de Urban Trail Series besloot geen wegwerpbekers meer te verstrekken, zoals afgelopen weekend in Utrecht - te zien op de foto hierboven. Eigen drinkfles of beker meenemen, was het advies. Van je hand een drinkkommetje maken of je mond eronder hangen kan natuurlijk ook, voor wie niets mee wil zeulen. Al passeerden ook zelf meegenomen kartonnen drinkbekers de revu. Opgevouwen passen die makkelijk in je zak of hardloopattribuut.
Fotocredits: 'Wateruitgifte zonder bekers bij Urban Trail Utrecht', Bianca van der Ha voor FL Media
Dit artikel afdrukken