4
Fotocredits: 'Person Pouring Beer on Clear Cup', Magda Ehlers, via Pexels

Flash Dagelijkse KostAfwasberg herbruikbare bekers te groot voor festivals

Vanaf 15 juni mogen festivals geen gebruik meer maken van wegwerpbekers, besloot de Belgische minister van Leefmilieu. Maar de grote festivals, zoals bijvoorbeeld Tomorrowland en Rock Werchter, maakten luidkeels bezwaar, aldus Nieuwsblad.

Het grote probleem: Er zijn in Belgiƫ gewoonweg nog geen leveranciers van herbruikbare bekers die genoeg voorraad hebben voor de grote festivals. Dat komt omdat 1 beker maar 1 keer per festival gebruikt wordt. De festivals leveren de bekers weer vies in bij de leveranciers, die de bekers vervolgens schoonmaken. Maar niet tijdens het festival.

Waarom niet? Geen enkel festival blijkt daar genoeg ruimte voor te hebben.

Dus duurzaam omgaan met drankjes op een festival is nog niet makkelijk. Eerder dit jaar kwam ook al naar voren dat zelfs een vaste plastic dop op petflessen al een lastig punt voor festivalorganisatoren is.

Nieuwsblad - De voornaamste reden waarom de grote festivals nog niet overschakelen op herbruikbare bekers: de afwas, 7 jun 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Astrid Spijkers
  • #4
  • 7 jun '23
  • 20:30

#2 Ton: maar juist dat extra afval is weer goed voor de groene stroom productie bij de AEB en scheelt het weer heel veel extra vervuiling met vervoer van afval uit andere landen hiernaartoe..........

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #3
  • 7 jun '23
  • 20:26

Ik heb de afgelopen jaren verschillende grote evenementen in Frankrijk bezocht. Je betaalt statiegeld voor de beker (dezelfde beker voor koffie, bier of frisdrank), water meestal gratis. Voor de volgende consumpties laat je je beker opnieuw vullen, op verzoek wordt hij koud omgespoeld. Ik heb thuis al verschillende bekers die je ook mee mag nemen naar andere festiviteiten vanwege de standaard afmetingen en de maatverdeling. Sommigen zijn gewoon leuk als souvenir.

Ik lees: 'Het barpersoneel is verplicht om flesjes zonder dop weg te geven, en je weet zelf hoe vervelend het is als je aan het dansen bent.' (bron). En dat barpersoneel kan geen andere tijdsbesparende kunstjes worden aangeleerd???
Die vaste plastic dop zit in Frankrijk al jaren op de meest verkochte flessen zoals water. Veel minder afval, eenvoudiger te scheiden en met 1 klik te openen en te sluiten. Ook de bio melkpakken van Lidl (D) heeft zo'n miniatuur dopje dat vast aan het pak blijft zitten. Het irritante lipje onder de draaidop van de oudere pakken is daarmee komen te vervallen.

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #2
  • 7 jun '23
  • 20:19

Bizarre opmerkingen. Wegwerpbekers leveren grote bergen afval. Dat afval moet ook ergens heen. Als je statiegeld vraagt voor flesjes, waarom dan niet voor bekers. Verzamelen op dezelfde manier en verwerken of wassen op een andere plek. Daar kan eenvoudig een modus voor gevonden worden. Juist festivals zouden daarmee goede sier kunnen maken. Probeer eens creatief te zijn ipv klagen over de problemen die je zelf veroorzaakt als organisator. Lijkt Shell wel.

Astrid Spijkers
  • #1
  • 7 jun '23
  • 13:21

Hoe is er geen ruimte voor een (kleine) ruimte waar enkele afwasmachines of zelfs spoelbakken met persooneel kunnen staan? Als je drank kan verkopen met allerlei schenkmachines enz, dan past er best 1 of enkele afwasmachines bij.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.