Hun onderzoek ging uit van de gedachte dat rood vlees een positief effect zou kunnen hebben op mentale gezondheid. In andere onderzoeken zijn verbanden aangetoond tussen het eten van rood vlees en fysieke gezondheidsrisico's. Ze kwamen tot een opmerkelijke conclusie. Vrouwen die minder dan de aanbevolen hoeveelheden rood vlees eten, blijken twee keer zo vaak aan angststoornis of depressie te lijden dan vrouwen die wel voldoende rood vlees eten.

Opvallend genoeg werd het verband alleen geconstateerd bij rood vlees. Bij de consumptie van dierlijke eiwitten in een andere vorm, zoals kip, varken, vis of plantaardige eiwitten, bleek er geen relatie te zijn met de mentale gezondheid.

Associate Professor Felice Jacka van Deakin University zegt in AFN“Even when we took into account the overall healthiness of the women’s diets, as well as other factors such as their socioeconomic status, physical activity levels, smoking, weight and age, the relationship between low red meat intake and mental health remained. Vegetarianism was not the explanation either. Only 19 women in the study were vegetarians, and the results were the same when they were excluded from the study analyses.”

Op basis van dit onderzoeksresultaat is Professor Jacka ervan overtuigd dat het eten van voldoende rood vlees de mentale gezondheid kan verbeteren. En hoeveel is dat dan? “It seems that eating a moderate amount of lean red meat, which is roughly three to four small, palm-sized serves a week, may be important.”. Meer is niet nodig en wordt zelfs afgeraden.

In een artikel over hetzelfde onderzoek in de Geelongadvertiser staat nogal opvallende extra informatie. Daar worden de gezondheidseffecten toegeschreven aan "Australian-grown lamb and beef", In what can only be great news for Aussie farmers, it is Australian cattle and sheep that deliver the health benefits.
Professor Jacka said American red meat which came largely from cattle kept in feedlots and fed grain had been linked to poor health, including heart disease and some cancers. "We know that red meat in Australia is a healthy product as it contains high levels of nutrients, including the omega-3 fatty acids that are important to mental and physical health," she said. "This is because cattle and sheep in Australia are largely grass fed."

Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Zou het nou het rood vlees zijn, of alleen het gezonde, Australische, rode vlees waar je gelukkig van wordt?

Fotocredits: Andrew-Hyde
Dit artikel afdrukken