Opvallend genoeg werd het verband alleen geconstateerd bij rood vlees. Bij de consumptie van dierlijke eiwitten in een andere vorm, zoals kip, varken, vis of plantaardige eiwitten, bleek er geen relatie te zijn met de mentale gezondheid.
Associate Professor Felice Jacka van Deakin University zegt in AFN“Even when we took into account the overall healthiness of the women’s diets, as well as other factors such as their socioeconomic status, physical activity levels, smoking, weight and age, the relationship between low red meat intake and mental health remained. Vegetarianism was not the explanation either. Only 19 women in the study were vegetarians, and the results were the same when they were excluded from the study analyses.”
Op basis van dit onderzoeksresultaat is Professor Jacka ervan overtuigd dat het eten van voldoende rood vlees de mentale gezondheid kan verbeteren. En hoeveel is dat dan? “It seems that eating a moderate amount of lean red meat, which is roughly three to four small, palm-sized serves a week, may be important.”. Meer is niet nodig en wordt zelfs afgeraden.
In een artikel over hetzelfde onderzoek in de Geelongadvertiser staat nogal opvallende extra informatie. Daar worden de gezondheidseffecten toegeschreven aan "Australian-grown lamb and beef", In what can only be great news for Aussie farmers, it is Australian cattle and sheep that deliver the health benefits.
Professor Jacka said American red meat which came largely from cattle kept in feedlots and fed grain had been linked to poor health, including heart disease and some cancers. "We know that red meat in Australia is a healthy product as it contains high levels of nutrients, including the omega-3 fatty acids that are important to mental and physical health," she said. "This is because cattle and sheep in Australia are largely grass fed."
Zou het nou het rood vlees zijn, of alleen het gezonde, Australische, rode vlees waar je gelukkig van wordt?
Fotocredits: Andrew-Hyde
@ Hendrik: dus omdat jij meer vlees wilt eten dan goed voor je is, moeten de koeien maar niet eten wat goed voor hen is? Ergens zit hier iets krom... *mompelt nog iets over natuurlijke kringlopen enzo*
@ Paul Jansen: leuk, maar het is natuurlijk maar net welke definitie je hanteert van het begrip kwaliteit. Qua malsheid en smaak heb je ongetwijfeld gelijk, maar ik vind een stuk koe met een verkeerde Omega-3/Omega-6-verhouding ook slecht van kwaliteit, al ligt het botermals op mijn bord. En dat heeft wel degelijk te maken met de voeding.