Verhalen van 03 juni rondom Corona vind je in ‘Toch op vakantie? Ga dan wijs op reis’.

In de Ondertussen van woensdag 03 juni vallen mij deze berichten op:

- wist je dat een gepersonaliseerd afvalschema kunt maken met je eigen weegschaal? Kerstin Frie en haar collega’s van Universiteit Oxford vertellen hoe dat werkt (The Conversation). De onderzoekers ontwierpen het PREVAIL-programma dat 8 weken lang de zelfregulatie testte van 100 mensen die wilden afvallen. Van een lijst met 53 afvalmethoden, zoals het snacken van alleen groenten of het zetten van 10.000 stappen, mocht de helft van de deelnemers hun eigen methoden kiezen. Het dagelijks bijhouden van het gewicht op hun weegschaal zou de participanten dagelijks aanmoedigen de voor hen werkende combinatie van methoden vol te houden. De strategie bleek effectief: de interventiegroep verloor gemiddeld 3,2 kg meer dan de controlegroep. Dat veelbelovende resultaat zette het team aan om hun lijst met afvalmethoden publiekelijk te maken om het publiek te helpen hun coronakilo’s kwijt te raken.

- in Nederland mogen singles van het RIVM 'het doen met een sexbuddy van buiten de deur. In het als preuts bekend staande Engeland is een vrijpartij buiten de deur ten strengste verboden (De Morgen). Sinds deze week mogen Engelsen bij elkaar op bezoek in de tuin. Het bedrijven van de liefde hoort daar echter niet bij. Op het seksverbod is lacherig gereageerd en het ­Conservatieve kamerlid Tobias ­Ellwood gaf toe dat het best 'belachelijk' is. Bovendien is het niet te handhaven. Volgens commentator Alison Pearson laten de lacherige reacties zien dat het gezag van Britse regering afneemt. Volgens hem betekent het seksverbod van de regering het einde van de lockdown.

- het overstappen van palmolie op andere plantaardige oliën verergert waarschijnlijk de ontbossing; dat probeert Foodnavigator voor de zoveelste keer nog eens duidelijk te maken. De ontbossing die gepaard gaat met de productie van palmolie is in bepaalde regio's minder groot dan wat algemeen wordt aangenomen. Het effect op de biodiversiteit is vergelijkbaar met dat van andere monoculturen in tropische gebieden. Dat concludeert een nieuw onderzoek van de Universiteit van Göttingen in Duitsland en de Bogor Agricultural University in Indonesië. Een team van tropische biologen en landbouwspecialisten heeft op basis van de bestaande literatuur over oliepalmteelt geconcludeerd dat het verbieden van palmolie niet alleen tot grote economische verliezen zou leiden, maar ook tot nog grotere milieuproblemen.

Fietsen is in Nederland de normaalste zaak van de wereld. Dankzij Covid-19 neemt de populariteit van de fiets toe in landen waar fietsen dat niet was. De Engelse krant Independent geeft tips welke fiets je het beste kunt kiezen. Fietsen is dé transportmanier van het nieuwe normaal.
Bergen bloemen en tuinbouwproducten worden vernietigd omdat er door de coronocrisis geen afzet voor is. Doordat de vierdaagse in Nijmegen niet doorgaat - door Corona -, blijven Gladiolen-kwekers met hun bloemen zitten (NOS). Kweker Theo Theunissen hoopt dat mensen toch een bosje kopen om het vierdaagse gevoel in huis te halen.
Steeds meer Cubanen gaan over tot ruilhandel om in hun dagelijkse boodschappen te voorzien. De coronacrisis verergert de bestaande tekorten op het eiland (Reuters).
De binnenvaart kan elektrisch worden aangedreven met behulp van wisselbare batterijen. Tijdens het laden en lossen wordt de batterij verwisseld, waardoor een schip niet voor lange tijd aan een oplader hoeft te hangen (RTL Nieuws)

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken