"We zijn al enkele jaren bezig met het opzetten van verwaarden van reststromen," zegt Willem Kemmers, projectleider van Biobased Greenport West-Holland. "Dat begrip heeft door de coronacrisis een andere invulling gekregen. Samen met SIGN, Royal FloraHolland en Green Chemistry Campus zijn we half maart gaan inventariseren welke gewassen nu vernietigd worden, en welke telers willen meewerken om een betere bestemming voor die producten te vinden."
Uiteindelijk is het doel om, na deze acute situatie, ook op langere termijn, verdienmodellen te ontwikkelen voor ‘bij-producten’ uit de tuinbouwPlantinhoudstoffen
In de eerste plaats wordt onderzocht welke plantinhoudstoffen nog gebruikt kunnen worden uit de producten die vernietigd zouden worden. Denk daarbij aan relatief eenvoudig te oogsten plantinhoudstoffen, dus onderdelen van de gewassen of de vruchten die een andere toepassing kunnen krijgen. Voorbeelden daarvan zijn stoffen zoals etherische olie, geur- of kleurstoffen, of die gebruikt kunnen worden in de bouw of medische sector. VARTA, het laboratorium van kwekerij GOVA, levert de onderzoeks- en verwerkingscapaciteit.
Op basis van de resultaten (en de eerste samples uit het laboratorium) zoekt Biobased Greenport West-Holland of de bestaande afnemers voor deze stoffen een bestemming hebben of dat er andere afnemers benaderd moeten worden. "Uiteindelijk is het doel om, na deze acute situatie, ook op langere termijn, verdienmodellen te ontwikkelen voor ‘bij-producten’ uit de tuinbouw," aldus Kemmers.
Er hebben zich al diverse geïnteresseerde telers van onder meer rozen, gerbera, chrysanten en Phalaenopsis gemeld; de eerste donaties van freesiatelers zijn binnen.
'Duurzame business case'
Behalve naar telers die nu, maar ook normaal gesproken, producten over hebben en deze ter beschikking willen stellen, is Greenport West-Holland ook op zoek naar financiers. Telers kunnen zich via deze website melden. Als blijkt dat uit dit onderzoek een duurzame business voortkomt, kan ook een vergoeding voor het plantmateriaal in beeld komen en wellicht "een geheel nieuwe afzetrichting van de sierteelt," zegt Kemmers in de persoonlijke oproep aan telers.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik ben het met Henric eens. De Alstroemeria is een buitengewoon mooie plant. Ik koop ze altijd voor mijn vrouw, omdat ze mooi zijn en zeker 14 dagen in onze huiskamer staan.
Als vaste tuin plant is ze bijna nergens te koop. Ik heb vorig jaar heel veel moeite moeten doen om een 10 verschillende tuinplanten te kopen. Jammer is dat.
Verleden jaar heb ik een klein onderzoekje gedaan naar de gezondheidseffecten van de paardenbloem. Het is gewoon een zeer gezonde plant. Ik heb mijn eierboer aangeraden om zijn kippen op een weide met paardenbloemen te laten lopen. Helaas hij doet het niet.
De vraag van Cecile blijft interessant, maar we moeten wel eerst weten welke de bijzondere stoffen zitten in welke planten. Ik weet dat helaas niet.
#16 Henric, volkomen met je eens, en ik meen het. (*)
We hebben het dan over een destructieve economie die draait op overconsumptie. Maar dat economisch model veranderen, kan op geen greintje begrip kan rekenen.
Ik blèr het al jaren.
Het kan stukken beter, zonder aantasting van welzijn; sterker het verhoogt mondiaal welzijn.
Maar het eerste, dat Rutte over een jaar trots gaat zeggen :
"Gelukkig stijgt het consumentenvertrouwen nu weer met grote sprongen.. !"
(*) Zeker 70% kan weg uit de supermarkten zonder voldoende gevarieerde en gezonde keuze aan te tasten.
En ik dacht nog wel dat het hier ging of er nog iets waardevols met al die bloemen gedaan kon worden en dan wil iedereen er plotseling vanaf.
In de rij nutteloze producten zou ik het complete assortiment vd action en big bazaar alibaba light in the box enz. willen nomineren en 80% van de artikelen bij het kruidvat.
O ja, Wicher #14, ik zou niemand willen aanraden alstroemeria's voor consumptie aan te schaffen, ze zijn niet te vreten.
Qua sierwaarde en houdbaarheid zijn ze daarentegen bijna onovertroffen.
Gonneke #17, die snap ik niet. Niet beginnen met voedsel maar wel met het produceren en exporteren ervan?