Verhalen van 02 juli rondom Corona vind je in Ethisch dilemma voor de een, weddenschapje voor de ander: opzettelijk besmetten.

In de Ondertussen van donderdag 02 juli vallen mij deze berichten op:

- niet op vakantie gaan is nadelig voor je gezondheid (NU.nl). Toch slaan dit jaar in verband met het coronavirus veel Nederlanders hun vakantie over. Niet zo verstandig! Vakantie vermindert stress en verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Voor die effecten hoef je niet per se de deur uit, als je maar afstand kunt nemen van je werk. Een extra lang weekend of een midweekje vakantie kan al voldoende zijn om een beetje op te laden. Neem je vrije dagen dus op. Ook als je niet op vakantie naar het buitenland kunt.

- 'naar de Chinees gaan' is bijgeschreven in de inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland (Metro). Er komt zelfs een Nationale Babi Pangangdag, kondigt de Stichting Wij Zijn Meer dan Babi Pangang aan, die zich hard gemaakt heeft voor de bescherming van de Chinees-Indische Restaurantcultuur en het erfgoedzorgplan indiende. De overige tradities die dit jaar zijn bijgeschreven, zijn het Carnaval in Noordoost Twente, de Brabantse pijporgelcultuur, de Riviervisserij in het Rijn- en Maassysteem, het Holi-feest (een Hindoestaanse feestdag), het SKS kampioenschap Skûtjesilen en de landbouwtechniek Traditionele graslandbevloeiing - met stromend water uit rivieren, beken en bronnen. In de inventaris zijn inmiddels meer dan 160 vormen van immaterieel erfgoed opgenomen, waaronder ambachten, feesten en sociale praktijken (Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed).

- door de lockdowns blijven de toeristen weg. Ook uit Afrika. Een 'digitale safari' is, hoe mooi ook vastgelegd, maar een karig alternatief voor een avontuurlijke reis door een echt wildpark (NRC). De coronacrisis legt ongenadig bloot hoe afhankelijk de Afrikaanse toerismesector en natuurbescherming zijn van geld van buitenaf. Tijd om, in deze 'corona-pauze', na te denken over een nieuwe vorm van natuurtoerisme zonder "koloniaal randje".

De 1.000 leden van de Duitse zuivelverwerker Schwarzwaldmilch mogen vanaf 1 juli geen glyfosaat meer gebruiken op hun land en ook geen eiwitrijk voer van buiten de EU meer aankopen. De zuivelcoöperatie wil met de verboden een stap verder zetten op weg naar 'verantwoorde landbouw'. Schwarzwaldmilch ontwikkelde het model samen met zijn leden. Eerdere verduurzamingsstappen waren het realiseren van een GMO-vrije melkaanvoer (sinds 2017), toeslagen op verschillende melkstromen en weidegang, scharrelstallen en het overstappen van wegwerpplastic op herbruikbaar glas (Boerenbusiness).

De strijd om de HEMA is in volle gang. 'Als Ahold wil, is de rest gezien' (Telegraaf, video).



Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken