Het is ieder jaar opnieuw gedoe: Franse groente en fruit dreigen het qua prijs te moeten afleggen tegen met name hun Spaanse en Marokkaanse concurrenten zodat Franse telers en boeren protesteren bij supermarkten en de politiek vragen om (steun)maatregelen.

Prijsgat 'geen koopbepalende factor' dit jaar
Sinds 2007 houdt de Franse consumentenorganisatie Familles Rurales in de zomer een vergelijkend onderzoek. Dit jaar was er reden tot voorzichtig juichen. De prijzen van Franse groente en fruit bleken ten opzichte van vorig jaar met 12% gedaald zodat ze de concurrentie met de goedkope buitenlanders prima aankonden. Voor tweederde van de Franse versproductie bedraagt het prijsverschil 7 cent of minder zodat prijs 'geen koopbepalende factor meer is'. Dat zegt Dominique Marmier, voorzitter van Familles Rurales in Les Echos.

Goed weer, goede oogst, goed seizoen
Voor 7 producten is de gemiddelde prijs zelfs lager dan die van hun buitenlandse versie: kersen, perziken, peren, haricots verts, tomaten, sla en aardappelen. De lage Franse prijzen zijn te danken aan een goede oogst dit jaar. Het zachte voorjaar heeft er ook voor gezorgd dat de producten op het juiste (seizoens)moment de markten hebben kunnen bereiken - dat was vorig jaar niet het geval. In vergelijking met vorig jaar is fruit dit jaar 12% goedkoper (3,34 euro per kilo) en groente 3%, (2,14 euro per kilo gemiddeld).

Nieuwe dreiging
De Franse groenten en fruittelers kunnen echter niet op hun lauweren rusten. Dit jaar valt de consumptie van hun producten tegen omdat het weer niet echt meezit. Als er dan sprake is van een ruim aanbod, dalen de prijzen automatisch. Omdat de teler toch zijn hele volume kan verkopen, hoor je hem niet piepen.

Toch zou die situatie nog wel eens in snel tempo kunnen verslechteren. Het onderzoek vond plaats vóór het Russische embargo tegen landbouwproducten uit de EU. Het embargo dreigt de markt te laten overspoelen met producten die niet meer in Rusland afgezet kunnen worden. Daarmee dreigt toch opnieuw een prijzenoorlog tussen Franse en buitenlandse groenten en fruit.
Dit artikel afdrukken