Super U laat weten dat klanten door vragen maar al te vaak duidelijk hebben gemaakt dat ze van de stoffen in kwestie af willen.
Het bedrijf verklaart nadrukkelijk zich niet meer te willen verschuilen achter de verklaring 'er is niets aan de hand', ook al zijn de stoffen volgens regelgeving veilig en toegestaan. Gaandeweg ruimt Super U daarom negentig stoffen op. Dat is een majeure stap omdat het gaat om heel gangbare stoffen die in veel producten voorkomen. Leveranciers zullen de nodige moeite moeten doen om die uit hun producten te verwijderen.
Opinie boven wetenschap
De eerste stoffen die zullen verdwijnen zijn stoffen die het meest op sociale media rondzingen als 'gevaarlijk'. Van kunstmatige zoetstoffen, smaakversterkers en het onkruidverdelgingsmiddel glyfosaat tot weekmakers in coatings van verpakkingen.
Opvallend is de manier waarop Super U de publieke opinie boven wettelijke regelingen en wetenschappelijke inzichten plaatst. Leveranciers van het bedrijf hebben maar te voldoen aan de publieke opinie. Het besluit moet worden gezien tegen de achtergrond van Franse consumentenprogramma's en milieuorganisaties die sterk ageren tegen de stoffen in kwestie, ook al denken wet en wetenschap daar vooralsnog anders over.
In de Bretonse krant Ouest France verklaart woordvoerder Thierry Desouches van Super U dat de aanpassing van de producten niet tot prijsverhogingen mag leiden.

Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Super U: ...."Daardoor hebben producten die dergelijke stoffen bevatten een slechte naam gekregen. Dat komt "door een gebrek aan informatie", schrijft het bedrijf.
Dat gebrek aan informatie houdt Super U zelf in stand door de stoffen eruit te laten halen. Ze willen blijkbaar niets uitleggen. Eruit halen lijkt namelijk gemakkelijker dan uitleggen. O ja, en producten mogen niet duurder worden beste producenten. Regelt u het even.
Smaak, productkwaliteit, transparantie, eerlijk over eten, voedselveiligheid... Super U houdt zijn klanten -voor- dom. Dat komt "door een gebrek aan informatie", schrijft het bedrijf. Inderdaad.
die fransen zijn zo dom nog niet
Consumenten denken veelal ik hoor er slechte dingen over, ik kan het niet goed beoordelen, dus doe maar niet.
Begrijpelijk, ook daar is een markt voor.
Consumenten kijken niet alleen naar de wet. Volgens de wet mag er ook overal teveel suiker, zout en ongezonde vetten in.
Alternative facts.... Gallilei kreeg er al last mee....