De organisatie doelt op de door particulieren in het kader van de sharing economy gedreven huiskamerrestaurants. Zij hoeven zich niet aan richtlijnen te houden die gelden voor de reguliere horeca, zoals vergunningen, hygiëne- en voedselveiligheidsmaatregelen of belastingen af te dragen over hun inkomsten.
'Zakenpropositie' die niets van doen heeft met de deeleconomie
"Internetsites staan bol van de aanbiedingen voor een met muziek omlijste maaltijd die bestaat uit een voorgerecht, een hoofdgerecht, een dessert en alle drankjes inbegrepen voor 80 euro. Dan heb je het niet meer over een voorbeeld van kosten delen door samen te eten, maar over een zakenpropositie die zich volledig onttrekt aan de regels die gelden ten aanzien van hygiënische maatregelen, belastingen of bijvoorbeeld het schenken van alcohol", meldt Synhorcat. Als er niet ingegrepen wordt om deze praktijken aan banden te leggen, zou het aantal illegale restaurants in Frankrijk over 3 jaar kunnen oplopen tot 20.000, beweert Synhorcat. De organisatie verwijst naar het succes van Airbnb. In 2013 telde Frankrijk volgens FranceAgriMer 110.000 restaurants en 35.000 fastfoodrestaurants.
De brancheorganisatie heeft in een gesprek met Martine Pinville, staatssecretaris van Commerce et de la Consommation duidelijk gemaakt dat de horeca niet uit is op nieuwe regels. Wel zouden aanbieders op Airbnb of huiskamerrestaurants hun activiteiten 'systematisch en verplicht' bij de overheid en de fiscus moeten melden.
Ongelijk speelveld
"Wij leven in een wereld vol gekken waar de traditionele horecaspelers steeds meer regels opgelegd krijgen om de consument maar beter te beschermen, terwijl ondertussen sharing-economy-initiatieven ons beconcurreren zonder dat de wet ze een vingerbreed in de weg legt", zegt Didier Chenet, voorzitter van Synhorcat in Le Point. Er moet wet- en regelgeving komen voor huiskamerrestaurants, anders is de overheid unfair naar de horeca. Precies diezelfde kritiek was in Nederland te horen bij de lancering van AirDnD, het platform initiatief voor shared dining dat recent werd gelanceerd.
Fotocredits: 'Benodigde vergunning en hoe die te verkrijgen', www.ouvrir-un-restaurant.com
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
En met die overweging van Frankrijk wordt dus duidelijk hoe belangrijk dit vraagstuk is. De sharing economy - de hoop van de 'nieuwe wereld' die duurzamer wil worden - ondermijnt de bestaande op vele fronten door zijn veel lagere kosten en grotere efficiency, maar ook door het laten opdrogen van de winst- en inkomstenbelasting.
Opeens is de belastingherziening die de Nederlandse fiscalist Henri Willemsen voorstaat een bijna feit, maar blijken overheden en gevestigde structuren zich daar tegen te verzetten.
De Franse Senaat overweegt belastingen te gaan heffen op inkomsten uit de 'sharing economy', schrijft Les Echos. Om onderscheid te kunnen maken tussen een 'echte particulier' en een 'bedrijfje in particuliere vermomming' stelt de Senaat een grens van 5.000 euro voor.
Er is ook nagedacht over hoe dit in de praktijk uitvoerbaar zou moeten zijn: een geautomatiseerde link van de betreffende platformsite naar een derde, onafhankelijke instantie, die alleen de gevallen boven de 5.000 euro aan de belastingdienst doorgeeft, zou 90% van de dienstenaanbieders moeten vrijwaren van een extra belastingaanslag.
#7 Jan Peter; Haha, een vooruitziende blik. Als ik brood bak doe ik dat gelijk ook voor vrienden en buren (geen bedrijfje hoor, maar hobby).
Dit wordt een uiterst interessant vraagstuk. Het lijkt zo op het oog in eerste instantie* met regelgeving te maken te hebben. Regels om de consument te beschermen en regels om markten te beschermen. Het lijkt er nu een beetje op dat de regels om de consument te beschermen, worden ingezet om markten te beschermen.
*Wat er onder ligt is dat we in toenemende mate verantwoordelijk worden gesteld voor het creëren van je eigen geluk, maar vooral ook van je eigen geld. Er wordt derhalve steeds meer zelfstandigheid gevraagd. En ondernemerschap. Het toenemende aantal ZZP'ers is een mooi voorbeeld. Uber chauffeurs, Airbnb verhuurders en dan nu de thuisrestaurants zijn daar de uitvloeisels van. Onder het mom van delen worden nieuwe markten gecreëerd met een lage entry barrier. Het wachten is op brood van de buren.
het is een algemene trend, vrees ik, al zijn de illegale restaurants zijn er al een tijdje. Ze zijn er tweeërlei: restaurants die cateren voor bepaalde (ethnische) groepen, gelieerd aan kerken, gemeenschappen en clubs, en restaurants voor de BoBo's die geïnspireerd zijn op de televisiekoksprogramma's met een hoog "kijkeenswatikkan" gehalte. Ze "spelen restaurantje"
die parallelle circuits duiken dus ook op in de visserij maar denk ook aan Uber, de illegale taxidiensten door amateurs, illegale rave fuiven, Airbnb (slaapplaatsen met ontbijt)...
Het fenomeen breidt zich uit in tal van sectoren