In Frankrijk werden deze week de inspectieresultaten naar hygiëne en voedselveiligheid in restaurants openbaar gemaakt. Slechts een derde van de Parijse restaurants scoort 'goed'.

De Direction générale de l'Alimentation (DGAL) controleerde 1.500 restaurants in Parijs en 200 in Avignon. Daarmee is zo'n 11% van de Parijse eetgelegenheden en 33% van die in Avignon op hygiëne getoetst. Nieuw was dat de inspectieresultaten openbaar gemaakt werden.

'Niet acceptabel' volgens consumentenorganisatie
In Parijs scoort slechts 34% van de restaurants een 'goed' op het gebied van hygiëne. Nog eens 54% scoort 'acceptabel' en 8% 'te verbeteren', preciseert de association nationale des consommateurs CLCV. In Avignon gaat het iets beter: 62% scoort 'goed', 37% acceptabel en 1% 'te verbeteren'. Die laatste categorie houdt in dat de betreffende eetgelegenheden opdracht hebben gekregen corrigerende maatregelen door te voeren. "Dat zal de consumenten niet direct gerust stellen", aldus de CLCV, die de inspectieresultaten "niet acceptabel" noemt en om aanscherping van de inspecties vraagt.

'Meer inspecteurs nodig'
De restaurateurs zijn niet te spreken over de resultaten. Ze vallen niet over de slechte scores, maar over de DGAL. Laurent Fréchet, voorzitter van de restauranttak van de branche-organisatie Synhorcat, heeft kritiek op 'de zeer complexe evaluatie-criteria', waardoor het moeilijk is een goede score te halen en kleine onvolkomenheden zwaar doorwegen. Hij is nog minder te spreken over de DGAL, die volgens hem onvoldoende is toegerust voor deze controletaak. Hij pleit in Le Parisien voor een "beter en rechtvaardiger volgsysteem voor de restaurants, met regelmatiger inspecties. Daarvoor zijn meer inspecteurs nodig".

Hele voedselketen
Volgens de restaurants kregen ze in Parijs eens per 3 jaar een inspecteur op bezoek, buiten Parijs eens in de 5 jaar. De DGAL is van plan vanaf 1 juli de controles uit te breiden naar heel Frankrijk en de hele voedselketen: "van restaurants tot kantines en van de voedingsindustrie tot en met de slachthuizen", zegt Emmanuelle Soubeyran, hoofd van de service de l'alimentation van de DGAL.
Om de taak goed uit te kunnen voeren, heeft de dienst de afgelopen 2 jaar 120 extra inspecteurs aangenomen. Op dit moment heeft de DGAL 4.800 mensen in dienst.

Openbaarmaking verbetert voedselveiligheid
In Nederland maakt de NVWA sinds 2014 inspectieresultaten openbaar bij lunchrooms. Verdere uitrol staat op de planning. Ook in België zijn inspectieresultaten openbaar. In de stad New York krijgen eetgelegenheden al sinds 2011 een A, B of C voor hygiëne en voedselveiligheid toegekend door het City Department of Health. Inmiddels scoort 60% van de geïnspecteerde restaurants daar meteen al een A, al zijn er opvallende tegenvallers.

Fotocredits: 'evening meal', zoetnet

Dit artikel afdrukken