Nadat hij het al eerder had gezegd, zei Stéphane Le Foll, de Franse minister van Landbouw, gisteren opnieuw dat hij geen steun had verleend aan de in zijn land controversiële 'boerderij met de 1.000 koeien' in het departement Somme.

'Het tegengestelde' ...
Het project bevalt het publiek niet omdat het zou zorgen voor stank- en milieuoverlast en niet goed zou zijn voor het dierenwelzijn. Maar dat is niet correct zegt Le Foll: 'het project is er en het voldoet aan de regels', zei hij tegen RTL.

Toch blijkt het lastig voor de minister om dat uit te spreken zonder zichzelf geweld aan te doen. Hij noemt de boerderij 'het tegengestelde' van zijn plan voor de toekomst van de landbouw dat 'geheel links, de groenen en de middenpartijen' in Frankrijk afgelopen donderdag hebben aangenomen. Daar wringt de schoen.

... moet ook kunnen
"Je moet niet denken dat we nu een model in beton hebben en dat er nog maar één weg in Frankrijk bestaat", zei de minister. "Er zijn noodzakelijk verschillen die naast elkaar moeten kunnen bestaan". Vervolgens wijst hij erop dat er elders in Europa al veel grotere koeienboerderijen bestaan.

De protesteerders hebben weinig boodschap aan de enerzijds/anderzijds woorden van de minister die enkele dagen nadat zijn beleid is aangenomen, het alweer van een andere kleur voorzag omdat de regels en de Europese werkelijkheid dat nu eenmaal van hem verlangen.
Zij lieten hun protest horen bij de boerderij in Drucat, dichtbij Abbeville toen daar de eerste 150 koeien werden afgeleverd.

De nieuwe plannen voor een niet-grootschalige landbouw zijn zo kneedbaar dat de protesteerders er geen verhaal mee kunnen halen. Dat maakte de kersverse indiener van het nieuwe landbouwbeleid gisteren duidelijk.

Fotocredits: Stéphane le Foll, jyc1
Dit artikel afdrukken