Ségolène Royal deed haar uitspraak in een televisieprogramma op Canal+, waarin ze aandacht besteedde aan de aankomende klimaattop COP21. Die wordt in december in Parijs gehouden en moet nieuwe klimaatakkoorden opleveren.

De Italiaanse milieuminister Luca Galletti schoot uit zijn slof en zei dat Royal zich niet met Italiaanse producten moet bemoeien
Stoppen met Nutella eten
Royal zei dat er "op grote schaal bomen geplant moeten worden omdat er gigantische ontbossing heeft plaatsgevonden die ook tot opwarming van de aarde leidt", meldt Le Figaro. Om er aan toe te voegen: "We moeten stoppen met het eten van bijvoorbeeld Nutella want palmolie heeft de bomen verdrongen. En dus is er aanzienlijke schade".
Hoewel Fransen dol zijn op Nutella - wereldwijd zijn zij de nummer 1 verbruikers - moeten ze stoppen met het eten van Nutella, aldus de minister. Maker Ferrero, die op het etiket aangeeft dat er tot 20% palmolie in zijn Nutella zit, "moet andere grondstoffen gebruiken", besloot de minister.

Uitglijder
De opmerkingen schoten diverse Italiaanse politici in het verkeerde keelgat. De Italiaanse milieuminister Luca Galletti schoot uit zijn slof en zei dat Royal zich niet met Italiaanse producten moet bemoeien. Daarna verklapte hij wat hij die avond ging eten: brood met Nutella. Een andere politicus eiste om excuses van Franse zijde. Volgens hem had Royal een "ernstige en lelijke uitglijder gemaakt ten opzichte van Italiaanse uitmuntendheid".

Naar verwachting krijgt de Nutella-affaire aanstaande zondag nog een staartje, als de Italiaanse premier, Matteo Renzi, en de Franse president François Hollande elkaar spreken tijdens de Expo in Milaan over het weigeren van migranten aan de Frans-Italiaanse grens. Ferrero is een van de partners van de Expo.
Minister Royal heeft inmiddels haar excuses aangeboden, nadat Italië duidelijk maakte dat Nutella duurzame palmolie gebruikt.

Fotocredits: 'Nutella and bread, what else?', francois schnell
Dit artikel afdrukken