Boeren maakt het niet veel uit of hun oogsten groot of klein zijn als ze dat maar overal zijn. Een kleine oogst betekent een hogere prijs. Een grote oogst betekent een groot volume en daarmee ook zicht op voldoende inkomsten.

Hittestress
Voor de Franse graanboeren dreigt het anders te lopen door de vroege hittegolf die komende week wordt verwacht. In de graanschuur van West-Europa - la Beauce, het gebied in Midden-Frankrijk ten Zuiden van Parijs - dreigt een kleinere oogst. De graankorrels zijn zich nog aan het vormen. De aren zullen door hittestress - 'échaudage' - in een groot aantal gevallen leeg bijven.

De graanprijs anticipeert op dit moment op de kleinere oogst met een prijsstijging van 5%. Toch wordt verwacht dat die teniet zal worden gedaan omdat de verwachte oogsten in de rest van de wereld er goed voorstaan. Dat meldt Le Figaro vandaag.

Inkomen: 17,500 euro
De Franse graanboeren dreigen daardoor dit jaar met het dubbele nadeel te zitten door hun afhankelijkheid van de wereldmarktprijzen: een klein volume bij een voor hen te lage marktprijs. Het gemiddelde inkomen van de Franse graanboer zal vermoedelijk niet boven de 17,500 euro uitkomen. Een kenner van de agrimarkt kenschetst de situatie als een 'rood sein' omdat de graanboeren al drie jaar op een rij zo weinig verdienen. Hij lijkt te vergeten dat de Franse varkensboeren in Bretagne al enige jaren verlies draaien en zelfs bij lage graanprijzen geen zicht op verbetering van hun financiën hebben.

Fotocredits: Herten in het graan, David van der Mark
Dit artikel afdrukken