Volgens de IGC (International Grains Committee) neemt de vraag naar graan in de wereld toe, terwijl de productie de vraag niet kan bijhouden. Dat meldt Boerderij.
Datzelfde blad meldt dat Canada 20% minder areaal aan tarwe in productie zal brengen vanwege de lage marktprijzen. Hoe die twee zaken zich tot elkaar verhouden? Daar snappen wij eigenlijk ook te weinig van. Is er een agridokter in de zaal die het wel kan uitleggen?
Dit artikel afdrukken
Datzelfde blad meldt dat Canada 20% minder areaal aan tarwe in productie zal brengen vanwege de lage marktprijzen. Hoe die twee zaken zich tot elkaar verhouden? Daar snappen wij eigenlijk ook te weinig van. Is er een agridokter in de zaal die het wel kan uitleggen?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
#16: Frank. We leven niet in Frankrijk, maar in een land waar we alles gewoon vinden en alles over ons heen laten komen.
Een paar jaar geleden zag ik een jankende boer op de TV die, trots op zijn spruiten waar hij 12 ct/kg voor kreeg, ze later in de supermarkt half verlept, taai en ingedroogd in een netje voor 1,49 /350 gr = 4,25 p/kg zag liggen. Het netje was ook nog eens groen geverfd zodat de half-gele spruiten er ook nog groen uit zagen. Geef mij dan maar gewoon een kilo verse spruiten bij de groenteboer, zo uit de kist, à 2,98 p/kg, dan hoeven ze ook niet in 1 keer op.
#13: Joop. De loonkosten - salarissen zijn helaas niet verdubbeld, de laatste 4-6 jaar. De water- en transportprijs gelukkig ook niet. Het is mij onduidelijk waar de besteding van deze grote prijsstijging ligt. Als het pure extra winst is voor de tussenhandel en banken (die alle overname's financieren), dan wordt het tijd voor een broodopstand.
Henric, je kunt wel graan kopen voor levering 2017. Maar alleen virtueel, je koopt dan graan dat er fysiek (nog) niet is. Reactie #1 van Rietman " long versus short term" kun je dan vertalen in virtuele graancontracten versus fysieke graancontracten.
Er zijn in het verleden teveel virtuele graancontracten afgesloten die niet in de pas lopen met de hedendaagse fysieke graancontracten. En dan zakt de graanprijs in de daghandel zoals nu..
Inflatie speelt ook een rol, de gemiddelde inflatie is zo'n 2% per jaar.
als een pak suiker dit jaar 1 euro kost, kost het volgend jaar 1,02 euro.
Frank #10
Graanprijzen en brood of meel voor de consument hebben schijnbaar weinig met elkaar te maken.
Wat de broodprijzen betreft, denk ik dat hier zich hetzelfde voordoet als bij de patatindustrie. Telkens als de graanprijzen stijgen, worden de broden duurder, ondanks het feit dat de meelprijzen vaak niet meestijgen. Dalen de graanprijzen, dan dalen de broodprijzen niet. Dit zie je trouwens ook wel bij de meelprijzen in de super. Omdat ik al ons brood al jaren zelf bak en meestal volkoren speltmeel gebruik, heb ik de prijsontwikkeling aan den lijve meegemaakt. Bij de Lidl in Duitsland betaalde ik 2 jaar geleden 0,89 per kilo Dinkelvollkornmehl. Vandaag is dat al 1,39, bijna 60% duurder. Samen met de verse gist (2,14 per kilo, ook bij de Lidl) en het relatief dure Lo-Salt met kalium en jodium van AH, toch noch een overheerlijk knapperig DHZ speltbrood voor 0,56 euro waar je in de super 2,49 voor betaalt en genoegen moet nemen met een taaie korst, vaak plastic verpakking en geen Lo-Salt.
500 gr speltmeel 0,45
10 gr. Lo-Salt met jodium 0,07
20 g gist 0,04
Water, broodverbeteraar, energie, verpakking, transport en vooral loonkosten zal de rest dan wel zijn.