De wereldbevolking eet steeds minder gevarieerd. Dat dachten we al wel, maar het is nu ook officieel geconstateerd in een onderzoek, gepubliceerd in PNAS.

De afgelopen 50 jaar is de variatie in het voedingspatroon van mensen overal ter wereld met gemiddeld 36% afgenomen. “Mensen consumeren tegenwoordig meer calorieën, eiwitten en vetten en ze kiezen voor hun maaltijden steeds vaker producten uit een korte lijst met belangrijke voedingsgewassen, zoals tarwe, maïs en soja, en combineren deze producten met vlees en zuivelproducten”, aldus onderzoeksleider Khoury in EVMI.

Deze ontwikkeling is om twee redenen zorgwekkend: ten eerste moet de voedingswaarde van deze 'big three' omhoog, om het verlies in consumptie van andere voedingsrijke granen en groenten te compenseren. Ten tweede is de voedselzekerheid van de wereld op zo'n smalle basis uiterst wankel. Grist illustreert de verschuiving met een paar grafieken (klik daarvoor het bronartikel open).
Dit artikel afdrukken