Datzelfde blad meldt dat Canada 20% minder areaal aan tarwe in productie zal brengen vanwege de lage marktprijzen. Hoe die twee zaken zich tot elkaar verhouden? Daar snappen wij eigenlijk ook te weinig van. Is er een agridokter in de zaal die het wel kan uitleggen?
#13: Joop. De loonkosten - salarissen zijn helaas niet verdubbeld, de laatste 4-6 jaar. De water- en transportprijs gelukkig ook niet. Het is mij onduidelijk waar de besteding van deze grote prijsstijging ligt. Als het pure extra winst is voor de tussenhandel en banken (die alle overname's financieren), dan wordt het tijd voor een broodopstand.
#16: Frank. We leven niet in Frankrijk, maar in een land waar we alles gewoon vinden en alles over ons heen laten komen.
Een paar jaar geleden zag ik een jankende boer op de TV die, trots op zijn spruiten waar hij 12 ct/kg voor kreeg, ze later in de supermarkt half verlept, taai en ingedroogd in een netje voor 1,49 /350 gr = 4,25 p/kg zag liggen. Het netje was ook nog eens groen geverfd zodat de half-gele spruiten er ook nog groen uit zagen. Geef mij dan maar gewoon een kilo verse spruiten bij de groenteboer, zo uit de kist, à 2,98 p/kg, dan hoeven ze ook niet in 1 keer op.