In een interview met Le Figaro zegt Yves-Marie Beaudet, voorzitter van de eierenafdeling van de UGPVB (Union des groupements de producteurs de viande de Bretagne), dat de Bretonse eierboeren hun eieren niet meer kapot gooien, maar gaan weggegeven aan de voedselbanken. De Franse overheid gaat daarvoor de logistiek regelen.

Tevens gaat de Franse overheid de boeren helpen hun eieren te exporteren buiten de EU, naar Azië, het Midden-Oosten en Midden-Amerika. Ze zouden voedselveiliger en aantrekkelijker zijn dan bijvoorbeeld eieren uit de VS door strengere controles en qua prijs aantrekkelijk. Beaudet hoopt aldus ca. 5-8% van de Franse eieren buiten de EU markt kwijt te raken. Ook vindt hij dat Franse supermarkten een rol hebben. Zij zouden bij het huidige overaanbod de boeren nét niet zover uit moeten knijpen dat de thans bedachte maatregelen te laat komen wegens optredende faillissementen op weg naar het effectief worden daarvan.

De Franse overheid lijkt daarmee te kiezen voor een exportpolitiek vanuit een kwaliteitsgedachte om uit de eiercrisis te komen. Of het gaat werken, kan alleen de tijd leren. Hoe het beroep op de Franse supers zal uitpakken ook. Zij kopen al 100% Frans in en zijn goed voor de verkoop van 40% van de Franse eierproductie.

Ook de Nederlandse Boerderij schreef over het interview met Beaudet.
Dit artikel afdrukken