Donderdag stemde het Franse parlement in met een wetsvoorstel in de concept-Gezondheidswet dat de gezondheid van modellen moet beschermen.

Dit voorjaar probeerde de socialist Olivier Veran er al een amendement door te krijgen dat modellen met een BMI van minder dan 18 niet de catwalk op zouden mogen. Hoewel het voorstel op sympathie kon rekenen, werd het toch in de voorbesprekingen afgeschoten. Niet omdat het willen voorkomen van anorexia geen onderdeel van het gezondheidsbeleid zou kunnen zijn, maar omdat het discriminatie zou inhouden.

Doktersbriefje
Volgens de nu aangenomen wet mogen modellen alleen aan het werk als ze een doktersbriefje kunnen overleggen dat hun gezondheid én BMI voldoende zijn om modellenwerk te kunnen doen. De bedrijfsartsen die de briefjes uitgeven, krijgen zo de gelegenheid meer factoren in aanmerking nemen dan alleen de BMI.
Op foto's van modellen van wie de lichaamsproporites gefotoshopt zijn moet voortaan, of ze nu dikker of dunner gemaakt zijn, het stempeltje 'geretoucheerde foto' staan
De aanbevelingen van Veran bij overtreding van de wet zijn overgenomen: 6 maanden gevangenisstraf en 75.000 euro boete.

'Photographie retouchée'
De Franse afgevaardigden namen en passant een tweede maatregel aan om extreme dunheid tegen te gaan. In november werd een voorstel om 'pro-ana'-sites strafbaar te maken, uit de concept-Gezondheidswet gehaald. Dat gebeurde op aanbeveling van eetstoornis-experts en organisaties die gericht zijn op eetstoornissen en anorexia. In Frankrijk lijden zo'n 30.000 à 40.000 vooral jonge Fransen aan anorexia, een van de meest dodelijke psychiatrische stoornissen.

Het parlement heeft nu een praktische maatregel aangenomen. Op foto's van modellen van wie de lichaamsproporites gefotoshopt zijn moet voortaan, of ze nu dikker of dunner gemaakt zijn, het stempeltje 'geretoucheerde foto' staan.

Fotocredits: gildas_f
Dit artikel afdrukken