Een groep Franse topchefs heeft in een manifest opgeroepen tegen het gebruik van geweld in de keuken. Daarmee willen ze een eind maken aan een smet op het blazoen van de Franse keuken.

Beerput
Dat het er in een restaurantkeuken niet altijd zachtzinnig aan toe gaat, weten we onder andere van de televisieprogramma's van Gordon Ramsay. Daar blijft het overigens - onder het oog van de camera - beperkt tot verbaal geweld en rondvliegende borden. In Franse restaurantkeukens gaat het er venijniger aan toe, schrijft National Post. Fysiek geweld, seksuele intimidatie en pesterijen zouden daar schering en inslag zijn. Dat kwam aan het licht bij een incident eerer dit jaar waarbij een leerlingkok herhaaldelijk met een witgloeiende vork was gebrand. Een beerput vol vergelijkbare ervaringen ging open bij (leerling)koks en souschefs uit heel Frankrijk: van dagelijkse pesterijen tot 'een klap in het gezicht met een natte vis' en 'mesprikken in de kuiten'.

'Touche pas à mon commis'
Reden voor voormalig tweesterrenchef Gerard Cagna en een aantal collega's om een manifest op te stellen: Touche Pas A Mon Commis. In het manifest roepen zij 'alle grote Franse chefs' op een einde te maken aan het geweld en de 'ontgroeningsrituelen' waar nieuwelingen in de keuken mee te maken krijgen.

De oplossing? Meer vrouwen in de (open) keuken
Dat zal nog niet zo eenvoudig zijn. De keuken is een wedstrijdarena, waar een continue race naar de top plaatsvindt. Veel testosteron, stress en weinig ruimte voor fouten zorgen voor een 'geladen atmosfeer', zegt Vincent Crepel, een jonge Parijse kok. Hij vergelijkt topchefs met 'Olympische sporters'. Maar hij noemt ook twee maatregelen waarmee de atmosfeer aanmerkelijk kan verbeteren: open keukens, die de klant mee laten kijken en luisteren, en.... meer vrouwen in de keuken.

Fotocredits: Louis David
Dit artikel afdrukken