Na de dramatische jaren 2012 en 2013 verwachten de Fransen dit jaar een prima wijnoogst. Er is wel wat schade opgetreden door droogte en hagel en uiteraard kan er de komende twee maanden - tijdens de oogst - hier en daar nog wat mis gaan, maar de Franse landbouworganisatie FranceAgriMer verwacht dit jaar op 45,4 miljoen hectoliter wijn uit te gaan komen.
Dat cijfers is in lijn met het vijfjarig gemiddelde van 45,6 miljoen hectoliter. Vorig jaar werd er maar 42,3 miljoen hectoliter wijn geproduceerd en ook in 2012 was sprake van een ondergemiddeld oogstvolume. Dat zorgde voor spanning in wijnland Frankijk en prijzen die de hoogte in schoten, want "de voorraden waren erg laag", aldus Jérôme Despey van FranceAgriMer in Libération.

Per regio zijn de verwachtingen uiteenlopend: de Champagne-streek verwacht dit jaar een recordopbrengst van 20% boven het vijfjarig gemiddelde, en hoopt op 3,2 miljoen hectoliter uit te komen. De Bordeaux zit op het vijfjarig gemiddelde van 5,5 miljoen hectoliter, maar maakt daarmee een vooruitgang van 40% ten opzichte van 2013, toen hagel voor enorme verliezen zorgde. De tegenvallers zitten dit jaar in de Languedoc-Roussillon, waar een droog voorjaar en hagelbuien tot een opbrengst van 10% onder het vijfjarig gemiddelde gaan leiden.

Kwaliteit op peil
Ondanks een wisselvallige zomer lijkt de kwaliteit van de druiven prima te zijn. Er zijn geen ziekten geconstateerd en de weersverwachting noopt ook niet tot versneld of vervroegd oogsten. De oogst is nog maar net begonnen in sommige delen van de Languedoc-Roussillon, Provence en op Corsica, en zal tot in oktober duren.

Positie heroveren op wereldwijnmarkt
Door de 'normale' wijnoogst zullen de Franse wijnboeren hun positie in de internationale wijnwereld weer kunnen heroveren. Door de schaarste en het hoge prijsniveau van de afgelopen jaren heeft de Franse wijn daar terrein verloren, deels doordat er niet altijd geleverd kon worden, en deels doordat consumenten wijn uit andere, goedkopere wijnlanden hebben ontdekt. Met name bij de traditionele afnemers van Franse wijnen (Duitsland, Groot-Brittannië, VS) hebben concurrerende wijnen uit Italië en Spanje zich in de kijker gespeeld. De Chinese afzetmarkt bleef op peil.

Prijzen gaan stijgen
Despey plaatst al wel een kanttekening bij de mooie oogstverwachtingen. De prijzen van de Franse wijnen zullen niet omlaag gaan, en waarschijnlijk zelfs volgend jaar weer stijgen. De voorraden bij de wijnboeren zijn immers nog steeds erg laag. Despey verwacht dat de prijzen van rode wijn gemiddeld zo'n 2 à 3 procent zullen stijgen. Rosé-wijnen zullen nog meer in prijs stijgen. Als voorbeeld noemt hij zijn eigen rosé Pays d'Oc. Kostte die vorig jaar nog 80 euro per hectoliter, dit jaar gaat hij al voor 85 euro. En volgend jaar voor nog meer, want op zijn wijngoed in de Aude hebben de droogte en de hagel dit voorjaar wél toegeslagen. Daar zit tegelijk de zorg die Fransen hebben als ze hun oogstresultaat terug zien lopen: als zijn rosé te duur wordt, neemt rosé elders uit de wereld zijn plek over, tenzij mensen heel erg graag rosé uit de Aude willen drinken.
Dit artikel afdrukken