De actie lijkt tegenstrijdig met de acties die foodwatch voert voor een eenvoudig en transparant stoplichtsysteem. "Met het 'verkeerslichtsysteem' zie je als consument direct of een product veel suiker, zout, vet of verzadigd vet bevat. Dit systeem werkt zo simpel dat het zelfs voor kinderen te begrijpen is: op de verpakking staan deze voedingsstoffen in een rood, oranje of groen vlak. Rood betekent dat de hoeveelheid 'hoog' is, oranje 'gemiddeld' en groen 'laag'." Die boodschap ventileert foodwatch doorgaans.
Tot op heden zijn alleen in Groot-Brittannië de rode, oranje en groene vakjes op levensmiddelen te vinden. In dat land is het stoplichtensysteem vrijwillig ingevoerd door de industrie, zij het met afgezwakte criteria. Je zou dus verwachten dat foodwatch blij zou zijn met het door hen geprezen stoplichtsysteem. Nee dus.
De criteria die de samenwerkende voedingsmultinationals bedacht hebben "zijn zo slap dat ongezonde producten ineens gezond lijken", vindt foodwatch. "Als zelfs Nutella niet één rood licht zou krijgen, moet dit systeem zo snel mogelijk van tafel." Overigens doet Ferrero, de producent van Nutella, niet mee aan het initiatief van het zestal.
Het industrievoorstel valt zoveel 'gezonder' uit doordat het rekent met het gehalte suiker, vet en zout per portie, en niet per 100 gram zoals bijvoorbeeld bij het bestaande Britse stoplichtsysteem. "Omdat de portiegrootte vaak klein is, verdwijnen veel rode alarmkleuren van de verpakking. Zelfs Nutella krijgt daarom met een vetgehalte van 31% en een suikergehalte van 56% toch geen één rood licht omdat een portiegrootte slechts op 15 gram is vastgesteld. Snoepjes van 5 tot 10 gram krijgen dan zelfs nog geen rode waarschuwing voor suiker als ze voor 100% uit suiker bestaan", moppert foodwatch.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog