Het Foodie Festival biedt een breed palet aan activiteiten. Op de locatie van Bijzondere Collecties in Amsterdam zijn er lezingen, interviews, een masterclass, signeersessies, een kleine tentoonstelling met hoogtepunten uit de collectie, een boekenmarkt, een quiz en een workshop.

Programma
Lezingen: Jeroen Thijssen, schrijver van het boek Smaak, neemt tussen 13.00 en 13.45 uur samen met zijn publiek de proef op de som. Proef mee en verwonder. Tussen 15.30 en 16.10 uur onthult Onno Kleyn ‘de lekkerste schrijver van Nederland’ samen met zijn dochter Charlotte de inhoud van hun nieuwste boek dat volgend jaar verschijnt.

Interviews: Schrijfster en presentator Jonah Freud interviewt vanaf 13.00 uur meerdere auteurs. Waaronder schrijfster en presentator Yvette van Boven, de schepper van de Groentebijbel Mari Maris, de prijswinnaar van de Joop Witteveenprijs, presentatrice en schrijfster van het smakelijke Pasta di Janny, Janny van der Heijden, meesterkok Angélique Schmeinck en wetenschapper/schijfster Annelies van Wittenberghe, auteur van Smaak! Een geschiedenis in 120 recepten.

De Quiz: Janny van der Heijden, jurylid van het succesvolle TV-programma Heel Holland bakt, bestookt het publiek met pittige, sappige en smakelijke vragen. De winnaar gaat naar huis met een maaltijdbox van de Krat.

Smaak staat ook centraal in de Masterclass die wordt gegeven door TV presentatrice en Meesterkok Angelique Schmeinck en ‘smaakprofessor’ Peter Klosse. Samen schreven zij Het nieuwe proefboek dat recent verscheen. De Masterclass is van 13.15 – 14.30 uur. Plaats van handeling de Johannes van Damkamer in Hotel de l'Europe. Bijwonen van deze exclusieve Masterclass vraagt een toeslag van €25 bovenop de entreeprijs.

Historica Annelies van Wittenberghe geeft tussen 14.15 en 15.15 uur een Workshop Historisch Koken gebruikmakend van de ingrediënten uit een ‘moderne’ maaltijdbox van de Krat. Op het menu staan onder meer Stoofschotel met kip, pruimen en rapen (Spanje, 13e eeuw), Champignons powderfort (Italië, veertiende-vijftiende eeuw), Kalfslapjes van Belgen in ballingschap (Groot-Brittannië, 1915), Bloemkool met mosterdsaus (België, 1897) en Pompoensoep (Italië, 1570).

Tijdens de workshop kookt Annelies het voorgerecht. Bijwonen van de Workshop vraagt een toeslag van €37,50 bovenop de entreeprijs. Deelnemers krijgen dan wel een complete maaltijdbox (ter waarde van €46) voor 2 personen met de ingrediënten voor 9 gerechten en de inspiratierecepten mee naar huis.

Proeven van het verleden
Studenten uit Leiden respectievelijk uit Groningen laten de bezoekers kennismaken met de smaken uit het verleden. In Leiden weten ze alles over de Byzantijnse keuken, in Groningen staan de bereiding en de smaak van marsepein centraal.

Informatie
Locatie: Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129, Amsterdam.
Tijd: 12.30 - 18.00uur.
Kaartjes: Kaarten voor de hele dag kosten € 12,50. Voor de workshop en masterclass geldt een toeslag.
Het aantal plaatsen is beperkt. Het is verstandig om vooraf online kaartjes te kopen.

Kijk voor meer informatie op de website.
Dit artikel afdrukken