Bellini zegt in een interview in FoodNavigator dat de toekomst van ons voedsel te weinig aan bod komt in de huidige - kortlopende - politieke cycli.

Problemen die nodig geadresseerd moeten worden zijn het vergroten van de voedselproductie en het terugdringen van voedselverspilling. 95 procent van de bevolkingsgroei gaat plaatsvinden in de derde wereld, maar daar wordt het (nu) niet geproduceerd. En een middenklasse van zo'n 2 miljard mensen wil meer eiwit gaan eten. Om deze problemen vóór te blijven, is er volgens Bellini een nieuwe 'Groene Revolutie' nodig. Dit keer moeten, met aandacht voor het milieu, de opbrengsten van met name op kleine boerderijen geteelde gewassen drastisch omhoog.

Ontwikkelde landen moeten weer leren te eten met de seizoenen en de eigen omgeving mee: "We kunnen een prima voedselcultuur hebben zonder rond de wereld vliegende jumbojets vol gekoelde zalm uit Alaska of exotische groenten uit Thailand."

Er moet volgens Bellini meer aandacht besteed worden aan viskwekerijen en aan verticale (stads)landbouw, teneinde robuuste productiesystemen te hebben die genoeg opleveren voor een heleboel eters. Hij is vooral gecharmeerd van de mogelijkheden die 'stapelbouw' biedt: "De toekomstrichting voor de landbouw is waarschijnlijk opwaarts. [...] Waarom zouden we maar op één niveau verbouwen? Op vlak land verbouwen getuigt van grote kortzichtigheid."

Bellini: "Mensen denken 'de toekomst overkomt iemand anders of gebeurt pas in 2023, dus ik kan weer gaan slapen'. Maar het gebeurt juist nu al. We hebben een revolutie nodig, niet eens zozeer in de landbouw, maar in de manier waarop we denken."

Fotocredits: donkeycart, urban farming
Dit artikel afdrukken