Tot zover een indrukwekkend boek, maar zeker geen standaard kookboek. En de receptenliefhebber moet nóg even zijn geduld bewaren. Want Florine gaat wel de keuken in, maar in eerste instantie om 'de basis van risotto' goed uit de doeken te doen. De rijst (de Grote Zes, van Arborio tot Vialone nano), de bouillon (zelf te trekken), de pan, de zes (!) kooktechnieken en niet te vergeten, het kookgedrag van risotto passeren allemaal de revue. Florine verstaat de kunst de lezer bij de hand te nemen in een gedetailleerde beschrijving die volledig is zonder belerend te zijn en daarbij licht van toon blijft.
Maar wacht. Nog mag de lezer niet aan de risotto. Eerst zijn er nog basisbereidingen (Italiaans worstvlees, champignoncrème, Genuese pesto), en daarna nog voorbereidingen (zeekat schoonmaken, bietjes roosteren) te treffen. Op pagina 130 staat het eerste risottorecept: Risotto met rode bietjes en Gorgonzola. Toevallig waren alle benodigde ingrediënten in huis, dus de eerste proeve kon meteen van start. Ondanks het gebruik van een bouillonblokje (excuses!) overtrof het resultaat de verwachtingen: een dieprode, glanzende risotto met groene lenteuiringetjes en witte blokjes gorgonzola - niet alleen een feest voor het oog maar ook buitengewoon smakelijk.
Dat legt de lat nog hoger. En het boek nodigt daartoe ook uit want er staan genoeg de verbeelding en zinnen prikkelende recepten in. Wat te denken van risotto met topinamboer, tomaat en worst? Met pompoen en salie? Panissa? Risotto met saffraan, groene asperges en crème van klipvis? Met verse vijgen en varkensfilet? Met whisky en rozemarijn.... Alle recepten worden door Florine in een historische dan wel geografische of persoonlijke context geplaatst, zodat ze vanaf het papier al gaan leven. En mocht dat niet genoeg zijn, dan kun je via uitzending gemist beluisteren wat Florine over Tutto Risotto vertelt in de TROS Nieuwsshow van 2 november. Risotto con le rane - met kikkers...
Tutto Risotto (ISBN/EAN 9789070462307 / NUR: 442) is te koop bij de boekhandel en via Bol.com.
Ook kunnen lezers een gesigneerd exemplaar bestellen via de website van Florine Boucher: www.florineboucher.nl
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
beste Florine: dank voor reactie, ik moet nog wat kwijt! ik denk niet dat er veel NLers zijn die ooit college liepen en examen deden in het vak Rijst, maar ik ben er zoeen (en Louise ook). Wij leerden niet alleen de teelt ervan in diverse landen (ook Italie en Spanje), maar ook de verschillen uiterlijk en innerlijk van lang- en kortkorrelige variëteiten (we moesten weten wat ketan was, en wat het cultureel betekende). Thuis kende ik rijst toen alleen van de rijstepap met boter en suiker, bij een oom die het jappenkamp had overleefd kregen we die rijst droog,gewoon als hoofdmaal, met een op het zwarte af runderlapje met dito sju, heel bijzonder, vond ik toen. Risotto heb ik een enkel keertje als niet bijzonder hapje erbij op restaurant had (zou Nick zeggen), kortom, het wordt hoog tijd om zelf eens met de pollepel aan de slag te gaan en je boek daarbij te raadplegen, temeer daar Wouter K. me ook al enthousiast gemaakt heeft inde NRC. Sukses met je boek!
@Dirk Zavel.
Beste Dirk: het boek is er, de rijst is er, aan de slag zou ik zeggen.
Italiaanse rijst blijft voor mij verbonden met de zwart-wit film Riso Amaro, die ik in mijn jeugd zag, vrouwen tot boven hun knieen in de modder (functioneel naakt dus, het modderworstelen kwam pas veel later), rijst planten, en een goed gebekte en gecurvde matrone/lekker stuk die de schrik was van de opzichters omdat ze voor haar lotgenoten opkwam: nu nog het boek over die rijst dus!