Het boek is fors van formaat en omvang. Een mooie omslag, fijn papier, fraaie illustraties binnenin. Kortom: tot in de puntjes verzorgd. Dat geldt ook voor de inhoud. Florine Boucher heeft niet alleen 80 je-het-water-in-de-mond-doen-lopende recepten over risotto bijeengebracht en elk daarvan voorzien van een persoonlijk beleefde inleiding. Ze heeft zich ook uit en te na verdiept in de oorsprong en geschiedenis van rijst en de rijstplant. Uitgebreid beschrijft ze hoe de rijst in de Povlakte gekomen is, hoe de rijstteelt vroeger en nu plaatsvindt, hoe door veredeling diverse ondersoorten ontstaan zijn en wie sleutelfiguren waren in al deze ontwikkelingen.

Tot zover een indrukwekkend boek, maar zeker geen standaard kookboek. En de receptenliefhebber moet nóg even zijn geduld bewaren. Want Florine gaat wel de keuken in, maar in eerste instantie om 'de basis van risotto' goed uit de doeken te doen. De rijst (de Grote Zes, van Arborio tot Vialone nano), de bouillon (zelf te trekken), de pan, de zes (!) kooktechnieken en niet te vergeten, het kookgedrag van risotto passeren allemaal de revue. Florine verstaat de kunst de lezer bij de hand te nemen in een gedetailleerde beschrijving die volledig is zonder belerend te zijn en daarbij licht van toon blijft.

Maar wacht. Nog mag de lezer niet aan de risotto. Eerst zijn er nog basisbereidingen (Italiaans worstvlees, champignoncrème, Genuese pesto), en daarna nog voorbereidingen (zeekat schoonmaken, bietjes roosteren) te treffen. Op pagina 130 staat het eerste risottorecept: Risotto met rode bietjes en Gorgonzola. Toevallig waren alle benodigde ingrediënten in huis, dus de eerste proeve kon meteen van start. Ondanks het gebruik van een bouillonblokje (excuses!) overtrof het resultaat de verwachtingen: een dieprode, glanzende risotto met groene lenteuiringetjes en witte blokjes gorgonzola - niet alleen een feest voor het oog maar ook buitengewoon smakelijk.

Dat legt de lat nog hoger. En het boek nodigt daartoe ook uit want er staan genoeg de verbeelding en zinnen prikkelende recepten in. Wat te denken van risotto met topinamboer, tomaat en worst? Met pompoen en salie? Panissa? Risotto met saffraan, groene asperges en crème van klipvis? Met verse vijgen en varkensfilet? Met whisky en rozemarijn.... Alle recepten worden door Florine in een historische dan wel geografische of persoonlijke context geplaatst, zodat ze vanaf het papier al gaan leven. En mocht dat niet genoeg zijn, dan kun je via uitzending gemist beluisteren wat Florine over Tutto Risotto vertelt in de TROS Nieuwsshow van 2 november. Risotto con le rane - met kikkers...

Tutto Risotto (ISBN/EAN 9789070462307 / NUR: 442) is te koop bij de boekhandel en via Bol.com.
Ook kunnen lezers een gesigneerd exemplaar bestellen via de website van Florine Boucher: www.florineboucher.nl
Dit artikel afdrukken