23

Flash‘Yoghurt is zure melk’

Dat zegt emeritus professor voedingsleer Martijn Katan. Hij maakt in een krantencolumn korte metten met al die aandacht in de media voor de beestjes in je buik: de bacteriën die je microbioom bepalen. Volgens sommigen zijn die beestjes eigenlijk je eerste stel hersenen. Volgens anderen is het een zodanig complex zooitje organismen dat we er nooit wijs uit zullen worden; weer anderen denken dat wel degelijk iets kunnen leren van de effecten die ze hebben. Volgens Katan is het voorlopig onzin om er enig heil van te verwachten. Na een aanvankelijk succes (deze poeptransplantatie door arts Max Nieuwdorp), liet de wetenschap van het microbioom geen nieuwe nieuwe resultaten meer zien. Daarom zou het vak op weg naar de uitgang zijn.
Yoghurt is een bron van gezonde, ja medicinale bacteriën en werd daarom in Spanje aanvankelijk via apotheken verkocht. Hoeft niet, zegt Katan. Het is gewoon zure melk.

NRC - Het microbioom op weg naar de uitgang, 22 mei 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
André Mulder
André Mulder Land- en tuinbouw
  • #23
  • 1 jun '21
  • 22:18

Als de heer Katan de tijd en het lef heeft om eens bij ons bedrijf Raw Milk Company op bezoek te komen kan hij een paar honderd klantervaringen doorlezen van mensen die binnen 1 á 2 weken enorme gezondheidswinst bemerkten door enkel en alleen zuivel van rauwe melk te consumeren en gepasteuriseerde zuivel te laten staan.
Wetenschappelijk is het niet maar het werkt wel.
Je hebt wetenschappers en boerenverstand.

Dennis Zeilstra
Dennis Zeilstra Microbioom onderzoek
  • #22
  • 28 mei '21
  • 22:28

Er is een veelheid aan onderzoek dat laat zien dat het microbioom een enorme rol speelt. Tegelijkertijd is er vrijwel geen onderzoek dat overtuigend laat zien waardoor dat komt. Maar logisch gezien is de cruciale rol van het microbioom evident, we zijn immers samen met ons microbioom geëvolueerd. Onze fysiologie functioneert niet (goed) zonder, net zo goed als het zonder longen of een hart wel een lastige verhaal wordt. Het is niet voor niets dat ons immuunsysteem actief bacteriën bemonsterd en immuuncellen traint. De biologie leert dat er een dergelijk energievretend proces evolutionair alleen in stand gehouden wordt als het cruciaal is.

Ook klinisch zijn er toch echt wel overtuigende aanwijzingen dát het microbioom een grote invloed heeft en modulatie daarvan een groot effect kán hebben. Maar let wel, onderzoek dat de vraag bestudeert óf er een effect is, is niet hetzelfde als onderzoek dat poogt aan te tonen dát iets een effect heeft. Dat nuanceverschil is belangrijk, want één casus kan voldoende zijn om te concluderen dat het microbioom een rol speelt, maar daarmee weet je nog niet in welke gevallen dat zo is, wat er precies gebeurd is, welk aspect van een behandeling doorslaggevend is, bij hoeveel mensen dat werkt, etc.

Een voorbeeld: een case report van een Parkinson patiënt die een fecestransplantatie kreeg tegen constipatie (een vaak voorkomend probleem bij Parkinson). Kijk de video van de flinke tremor die de patiënt had voor de behandeling en vergelijk die even met de video een week na de behandeling . Een wereld van verschil. Als je weet dat deze patiënt al 7 jaar tremors had, dan zou het wel erg toevallig zijn dat die een week na een fecestransplantatie verdwenen zijn. Met andere woorden, een causaal verband ligt voor de hand.

Dit voorbeeld laat zien dat fecestransplantatie een groot effect kán hebben en daarmee dat modulatie van het microbioom kennelijk iets met de ziekte doet. Dit betekent echter niet dat we hiermee kunnen stellen dat Parkinson behandeld kan worden met fecestransplantatie.

Kortom, Katan's uitspraak dat "microbioom-verhalen vooral commercie en gebakken lucht zijn" is ontzettend kort door de bocht. Is het gebakken lucht voor die Parkinson patiënt?

Ik zou eerder willen zeggen dat inmiddels duidelijk is dat het microbioom een belangrijke rol speelt bij heel veel ziekten. Minder duidelijk is hoe dit exact behandeld kan worden en one-size-fits-all geldt niet.

Katan lijkt een overtuigd aanhanger van een mechanistische benadering waarin uitgezocht wordt welk mechanisme tot ziekte leidt en vervolgens dat mechanisme aangepakt wordt. Dat is nogal een uitdaging, om niet te zeggen onmogelijk, als ieder mens een uniek microbioom heeft. Maar daarmee is de rol van het microbioom als zodanig geen gebakken lucht, het past alleen niet in het denkkader dat Katan aanhangt. Als je alles dat niet in je eigen denkkader past tot onwaar of onbestaand bestempeld, plaats je je eigen denken misschien wel erg centraal. Wetenschap begint m.i. bij het betwijfelen van je eigen ideeën.

Huib Stam
Huib Stam Schrijft alleen nog over mooie dingen
  • #21
  • 25 mei '21
  • 9:56

Geen belangwekkend microbioomonderzoek? En dit dan: "Smart toilet may soon analyze stool for health problems"?

En verder vind ik persoonlijk dit, dit en dit, uit het PREDICT-onderzoek van Tim Spector heel interessant en nieuw.

Rijkelt Beumer
Rijkelt Beumer levensmiddelenmicrobiologie en -hygiëne
  • #20
  • 23 mei '21
  • 19:08

In de (levens)middelenmicrobiologie geldt: 1) alle micro-organismen zijn overal, en 2) het milieu selecteert. Met andere woorden: wat je darm binnenkomt aan voedsel en lichaamssappen en medicijnen zal voornamelijk bepalen welke micro-organismen gaan groeien. Bij ernstige verstoringen kan één micro-organisme of een bepaalde groep micro-organismen de overhand krijgen. Met dit principe worden op de klassieke manier micro-organismen aangetoond. Een bepaald voedingsmedium met daaraan toevoegingen zoals groeibevorderende stoffen en remstoffen. Andere factoren helpen mee de geschikte groeisituatie te verkrijgen: de zuurgraad, de hoeveelheid zuurstof, de wateractiviteit en een geschikte temperatuur. Met deze factoren kan je ook het microbieel bederf van levensmiddelen beïnvloeden.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.